Tehnologije Uncategorized Vesti

Udruženje banja Srbije proslavilo prvih 50 godina

Pedeset godina od osnivanja Udruženja banja Srbije, obeleženo je 14. oktobra svečanom sednicom Udruženja na Beogradskom sajmu.

Ovaj događaj okupio je predstavnike svih naših banja, predstavnike resornih ministarstava, udruženja i institucija sa kojima Udruženje godinama uspešno sarađuje, kao i predstavnike medija koji prate zdravstvo i turizam. Bilo je mnogo emocija, lepih sećanja, zahvalnosti…

– Želeli smo da na jednom mestu sakupimo činjenice o tome kako smo nastali, ko nas je i zašto osnovao, šta smo radili i čemu smo stremili, šta smo planirali, šta smo od planiranog uradili a šta nismo. I zašto nismo. Da se zna i zapamti kako su nastajale i razvijale se naše banje. Kraće, želeli smo da prikažemo istorijat Udruženja i rada naših članova. Međutim, ovo što smo dobili, priznajem, nismo planirali – to je knjiga koja odiše istorijom, tradicijom, entuzijazmom, ambicijom, ponosom i ljubavlju prema poslu koji svi mi u banjama i za banje obavljamo – navodi se u uvodniku monografije.  

 Pozdravljajući prisutne, dr sci. med. Dejan Stanojević, direktor SB Merkur u Vrnjačkoj Banji, predsednik Udruženja  banja od 2009. godine, istakao je svoje zadovoljstvo što su uspeli da, uprkos brojnim promenama i teškoćama, ostvare kontinuitet i urade mnogo toga za banje čime se danas ponose, ne zaboravljajući ni ono što nisu uspeli, a možda je trebalo.

  Jedna od mnogih sjajnih stvari koju su uspeli da dovedu do kraja je, kako je rekao, dvojezična monografija „Prvih 50 godina“, na više od 400 strana, u kojoj je ispričana jedna kompleksna priča o rađanju Udruženja i njegovom poluvekovnom trajanju, koju s ponosom predstavljaju.  Svako vreme ima svoje breme, kaže narod. Prema rečima Vladana Veškovića, dugogodišnjeg sekretara Udruženja, koji je po službenoj dužnosti ali s ljubavlju, najviše radio na monografiji, u ovoj publikaciji na kojoj se dugo radilo, sakupljen sav materijal vezan za osnivanje Udruženja, njegove početke, rast i razvoj,  planove, viziju… htenja i ostvarenja. Zato, kaže on, knjiga odiše istorijom, tradicijom, entuzijazmom, ambicijom, ponosom i ljubavlju prema poslu koji svi u banjama i za banje obavljaju. 

  ,,Monografije sadrži najvažnije aktivnosti na domaćem i međunarodnom planu. Saznaćete više o tome kako je udruženje promovisalo naše banje, o Berzi banja, učešćima na Beogradskom i Novosadskom sajmu turizma. Objašnjava se zašto i koliko dugo je udruženje branilo (i još uvek brani) stav da prodaja zdravstvenih ustanova u banjama nije uslov za napredak banjskog turizma, kako je sa kolegama iz regiona, godinama unazad, širilo priču o jedinstvenim banjama u Evropi – banjama Balkana, i još mnogo toga. Predstavljanje perioda od osnivanja Udruženja do 2006. godine uspešno je priredila bivša sekretarka udruženja Ljubica Ivanović, koja je ceo radni vek provela u Udruženju.,, kaže Vesković

   Kako je jubilej prava prilika da se pomenu ljudi koji su svoju životnu i radnu energiju i ljubav uložili u razvoj banjskog turizma, bilo svojim aktivnim učešćem ili kao logistika, uručene su povelje povodom 50 godina Udruženja banja Srbije, onima koji su to svojim zalaganjem zaslužili. I pored kovida banjski poslenici su bili primer opstanka rada kaže i direktorka TOS-a

   Turizam je svakaako u vreme pandemije pretrpeo ogromne gubitke. Zahvaljujući se prisutnima na istrajnosti, resorni minister Rajić je podsetio na mere I  program podrške turističkim polsenicima koje ovih dana mogu da očekuju

Trenutno je u Srbiji aktivno 35 banja. Sve su one manje ili više urbanizovane. Mimo njih,ima i banja koje su od 2000. do 2015. godine propale zbog katastrofalne privatizacije i devastacije smeštajnih kapaciteta. Tako Jošanička Banja još nije proradila, dok Niška Banja ne postoji na turističkoj karti, iako ima institut za rehabilitaciju. Prema podacima, Udruženja oko 4.500ležajeva u banjama u Srbiji nije u funkciji, poput Specijalne bolnice na Zlataru, čijih se 17.000kvadratnih metara ne koristi. S druge strane, u Vrnjačkoj Banji, Sokobanji i drugim destinacijama pospešuje se turistički razvoj i otvaraju se hoteli i sa četiri ili pet zvezdica.

Dobitnici Povelje Udruženja banja Srbije su: Institut za rehabilitaciju Beograd, Institut za rehabilitaciju Niška Banja, Atomska banja – Gornja Trepča, Agens – Mataruška Banja, Bukovička Banja, Banja Kanjiža, Banja Koviljača, Gamzigrad, Ivanjica, Prolom Banja, Ribarska Banja, Rusanda – Melenci, Gejzir – Sijarinska Banja, Dr Borivoje Gnjatić – Stari Slankamen, Vranjska Banja i SB Merkur – Vrnjačka Banja, kao i Specijalna bolnica za nespecifične plućne bolesti Sokobanja i Specijalna bolnica za bolesti štitaste žlezde i bolesti metabolizma Zlatibor. Nagrađeni su i brojni pojedinci koji su svako u svojoj branši doprineli razvoju banja.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *