Drugi pišu Uncategorized Vesti

Trudnice i porodilje u začaranom krugu procedura

Biznis. rs 27.1.21. Marija Jovanović Foto: Pixabay.com

Trudnice i porodilje u Srbiji godinama se nalaze u začaranom krugu između proceduralnih prepreka i zakona zbog kojih im često kasne novčane naknade. Najnoviji problem sa kojim su se susrele porodilje čiji poslodavci su koristili mere države kako bi odložili plaćanje poreza i doprinosa za svoje zaposlene, samo je pogurao na površinu niz problema sa kojima se one godinama suočavaju.

„U ovom slučaju dobili smo prijavu od strane roditelja da je jednoj trudnici umanjena naknada zarade. Računovodstvo je kontaktiralo ministarstvo koje je navelo da će sve trudunice čiji su poslodavci koristili tu meru biti oštećene, zbog čega smo mi reagovali. Pozvali smo ministarstvo kako bismo proverili informaciju i oni su nam potvrdili da je to tako jer je u Zakonu o finansijskoj podršci porodici sa decom izričito navedeno da u obračun naknade zarade ulaze samo oni meseci na koje su plaćeni porezi i doprinosi“, objašnjava za Biznis.rs urednica roditeljskog portala Bebac, Jasmina Mihnjak.

Međutim, na njihovu objavu reagovao je ministar finansija Siniša Mali koji je poručio da će problem biti rešen i da neće biti nikakvog umanjenja.

Mihnjak objašnjava da je problem zapravo bio u komunikaciji nadležnih i da je nedopustivo da zbog ove mere ispaštaju zaposleni, odnosno u ovom slučaju trudnice i porodilje.  

„Problem je administrativne prirode i zato verujemo da može i mora da se reši, ali je dobro što smo reagovali na vreme. I sama uredba o kojoj je ministar pričao nalaže da će se porezi i doprinosi koji nisu plaćeni evidentirati kao da su plaćeni. Međutim, verovatno je nastao neki problem u proceduri između uredbe i onih kojih obračunavaju naknade zarade porodiljama na porodiljskom odsustvu“, navodi Mihnjak.

Foto: Pixabay.com

Na pitanje koliko bi to umanjenje iznosilo, ona kaže da prema njihovoj računici na iznos od 50.000 dinara, zarada porodilja bila bi 38.000 dinara, što bi predstavljalo zaista veliko umanjenje.

„Zakon o finansijskoj podršci porodici i roditeljima sa decom već pravi problem trudnicama jer je period obračuna naknade zarada jako veliki – 18 meseci. Za to vreme može svašta da se desi i zapravo je to suština i ovog i svakog drugog problema kada je u pitanju smanjivanje plata porodiljama na porodiljskom odsustvu“, smatra Mihnjak.

Foto: Pixabay.com

U tom periodu, kako objašnjava, može da se desi da je žena menjala posao, da poslodavac nije uplatio poreze i doprinose za dva meseca, da je u nekom trenutku smanjena plata, a da se posle povećala.

„Sve to kasnije utiče na platu porodilja, a u najvećoj meri utiče ukoliko ona u bilo kom mesecu za tih 18 meseci nije radila, zato što joj se to računa kao nula dinara“, napominje Mihnjak i dodaje da bi mnogo bolje bilo kada bi se to računalo kao minimalac, što je i bio slučaj u prethodnim zakonskim rešenjima.  

Trudnice na zarade čekaju i po više meseci

Kašnjenje plata na trudničkom bolovanju, vrlo je sličan problem ovom problemu koji se sada desio.

„U toj situaciji nije problem toliko ni zakon, ni mera koja je doneta jer one imaju 100 odsto naknade na trudničkom i to tokom celog bolovanja, ali je problem u administraciji i u stavci po kojoj se posolodavac ne obavezuje na određeni rok kada mora da preda doznake trudnice, dok Republički fond za zdravstveno osiguranje (RFZO) čeka doznake. Poslodavac mora da isplati sve plate, poreze i doprinose kako bi podneo doznake, pa tek onda može da traži refundaciju tih troškova“, napominje naša sagovornica.

Kako objašnjava, ukoliko poslodavac isplati platu kad i svim ostalim zaposlenima, onda čeka da mu RFZO uplati taj novac kako bi isplatio trudnicu i zato, između ostalog, dolazi do kašnjenja.

„Ukoliko poslodavac na primer zakasni sa podnošenjem zahteva ili računovodstvo ne uradi nešto dobro, sve se ponovo šalje i tu se već gubi određeno vreme. Onda RFZO ima jako dugačak period od čitavih mesec dana da to obradi i isplati novac poslodavcu, pa on trudnici, zbog čega se često dešava da neke trudnice i više meseci čekaju na isplatu“, navodi urednica portala Bebac.

U većini slučajeva za to nema nikakvog objašnjenja jer se trudnice neretko obraćaju poslodavcu, on ih upućuje na RFZO koji ih vraća na poslodavca. Iako postoji mogućnost da se putem interneta dođe do ovih informacija, u većini slučajeva jedini podatak koji trudnice dobiju je da su predmeti „u proceduri“.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *