Reč struke Tehnologije Zaštita bilja

Trovanje pesticidima i pružanje prve pomoći otrovanim osobama

Male greške u rukovanju pesticidima mogu dovesti do trovanja. Ona mofgu biti akutna i hronična. Akutna trovanja nastaju u toku jednokratnog unošenja velike količine otrova u organizam, a hronična pri višekratnom unošenju malih količina otrova u toku dužeg vremenskog perioda.

Hronična trovanja izazivaju hlorovani ugljovodonici . Oni imaju sposobnost kumuliranja u organizmu ( u masnim tkivima, jetri, bubrezima ). Ukoliko se duže vremena unose u organizam, mogu izazvati hronične bolesti, pa i smrt. Pesticidi dospevaju u organizam čoveka preko oragana za disanje, organa za varenje, preko kože i sluzokože očiju. Pesticidi najbrže prodiru preko organa za varenje.

U slučaju trovanja preko organa za disanje kod otrovanog se javljaju gušenje, kašljanje, bol u grlu i grudima, promuklost i uopšte smetnje pri disanju. Ako je otrov unet preko usta, nastupagađenje, bolovi u trbuhu, povraćanje, balavljenje, kasnije proliv itd. Opšti znaci trovanja su nesvestica, psihičke smetnje, trnjenje ruku i nogu, uznemirenost i otežano disanje. Ukoliko je otrov dospeo u organizam preko kože, javlja se na mestu prodora zapanjenje, crvenilo i mehurići. Na tim mestima takođe se javljaju bolovi. U očima otrov izaziva suzenje, cvrenilo, zapaljenje i bolove kapaka i rođnjače i druge smetnje. Otrovana osoba nekada vidi predmete dvostruko.

Otrovanog treba što pre udaljiti od mesta trovanja i prekunuti dalji kontakt otrova sa organizmom, a potom ubrzati izbacivanje iz otganizma. Pri radu sa pesticidima, između ostalog, u kutiji za hitnu pomoć obavezno treba imati natrijum-sulfat (sredstvo za čišćenje), natrijum-hidrokrabonat (soda bikarbona-sresdtvo za ispiranje) i medicinski ugalj (sredstvo za vezivanje otrova). Ukoliko je otrov unet u organizam preko usta, treba izazvati povraćanje davanjem vode ili rastvora sode bikarbone ili pak kuhinjske soli. Otrovani mora da leži na boku kako povraćeni sadržaj ne bi dospeo u dušnik. Posle povraćanja bolesniku se da pola litra vode sa jednom do dve supene kašike medicinskog uglja, a potom sredstvo za čišćenje. Za vreme povrećanja i ispiranja želuca, otrovani mora biti pri svesti, u protivnom treba hitno prevesti do najbliže zdravstvene ustanove.

Ukoliko je otrov unet u oragnizam preko organa za disanje, otrovanog trba što pre iznetei iz zatvorenog prostora na svež vazduh i pružiti mu pomoć.

Potrebno mu je raskopčati odeću, utopliti ga, pokriti ga ćebetom, kaputom ili nečim sličnim.

Ako je trovanje nastupilo preko kože, zagađena mesta treba oprati mlakom vodom i sapunom i skinutu zaprljanu odeću. Po mogućnosti koristiti jak mlaz vode i blagi rastvor sode bikarbone.

U slučaju da je trovanje nastupilo preko sluzokože očiju, takođe treba vršiti ispiranje u trajanju od 5 do 10 minuta, čistom vodom ili ili blagim rastvorom sode bikarbone (pola supene kašike na litar vode).

Otrovanog treba što pre prevesti do zravstvenog centra, gde će biti ukazana medecinska pomoć. Povređene osobe mogu popiti crnu kafu, čaj ili neki drugi topli napitak. Mleko, alkohol i ricunisovo ulje ne smeju se davati u slučaju trovanja pesticidima jer pojačava štetno dejstvo otrova.   Branko Galović dipl.inž. zaštite bilja

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *