Agroekologija Tehnologije Vesti

Trivan: Tehnologija za izdvajanje litijuma uništava životnu sredinu, nema dileme

Izvor: N1

Bivši ministar zaštite životne sredine Goran Trivan izjavio je da je tehnologija kojom se litijum izdvaja “katastrofalno loša” i da “nema dileme da uništava životnu sredinu”.

„Što se mene tiče eksploatacija litijuma u Srbiji je nemoguća, jer ne možemo pristati na dramatično urušavanje prirode, zarad malo profita. Rudnici litijuma u svetu izgledaju dramatično, a pitanje je i zašto evropske zemlje ne eksploatišu litijum, iako ga imaju mnogo više od nas“, rekao je Trivan za list Danas.

Kako je objasnio, on ne vidi ekonomsku potrebu da se ide u tom pravcu i dodaje da će Srbija morati da uloži veliki napor da bi se odbranila od „prljavih, devastirajućih tehnologija koje nameću svetski moćnici i globalne korporacije“.

„Dok vlada kao prioritet ne bude imala životnu sredinu, to neće imati ni strane kompanije koje rade u Srbiji“, ocenio je Trivan.

Čelnici kompanije Rio Tinto, koja planira eksploataciju jadarita u Srbiji, tvrde da se dovoljno sredstava ulaže u to da budu uklonjene sve posledice projekta po životnu sredinu, ali meštani i aktivisti u to ne veruju. Oni se protive izgradnji rudnika, za koji navode da bi ostavio katastrofalne posledice.

Trivan, koji je jedan od osnivača Socijalističke partije Srbije (SPS) rekao je da je i dalje lojalan toj stranci, ali da u planu ima i osnivanje ekološkog udruženja. „SPS ne prepoznaje ekologiju kao svoj ključni pravac, iako je to mejnstrim svetske politike. Planiram da osnujem udruženje koje će se dominantno baviti ekologijom, ali o pokretu ili stranci nisam razmišljao“, istakao je Trivan

Mihajlović: Krivična prijava protiv Trivana zbog mini hidroelektrana

Ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović izjavila je danas da je krivična prijava protiv bivšeg ministra zaštite životne sredine Gorana Trivana.

Krivična prijava je podneta zbog nesavesnog postupanja u oblasti regulisanja izgradnje mini hidroelektrana (MHE), a da će o tome da li ima elemenata za krivičnu prijavu odlučivati nadležni organi.

 “Ne znam da li intervjuom koji je dao, Trivan nagoveštava da će se SPS pred izbore odreći politike Vlade ili je reč o nekim borbama unutar SPS-a, ali ono što znam jeste da su ministri odgovorni za resore koje vode. Sve što je Goran Trivan radio kao ministar pokazuje da je njemu stalo da bude prepoznat kao ekolog, umesto da brine o tome šta se zaista dešava sa životnom sredinom”, navela je Mihajlović, objavio je njen kabinet.

 Ona je navela da Trivan, dok je vodio svoju kampanju i javno se zalagao za zabranu MHE, ministarstvo na čijem je čelu bio, nije sprovodilo nadzor nad zakonitošću rada Zavoda za zaštitu prirode koji je menjao izdate uslove za gradnju MHE na istoj lokaciji, te da je odgovorno za višegodišnje nedonošenje pravilnika o minimalnom održivom protoku, kojim bi se spasle mnoge reke, jer bi bio utvrdjen biološki minimum.

 “Drugim rečima, čovek koji je bio ministar životne sredine danas pokušava da objasni kako nije odgovoran za to što se oglušio o svaku svoju obavezu da bi zaštitio istu tu životnu sredinu”, navela je Mihajloviće.

 Dodala je da, ukoliko je Trivanov cilj bio da od svih državnih funkcionera ekološki aktivisti samo njega ne napadaju, onda je taj cilj postigao, “ali je cena promovisanja njegovih političkih ideja i neuradjenog posla velika i plaćena je stvaranjem haosa u jednoj važnoj oblasti za državu i gradjane”.

 “Ako je želeo da ostane aktivista, onda nikad nije ni trebalo da se prihvata ministarske funkcije. Posao ministra je da brine o donošenju zakona i propisa, a ne da bude aktivista u Vladi i da svojim nečinjenjem kreira atmosferu u kojoj će jedan dobar izvor energije kao što su MHE postati meta opravdanog nezadovoljstva građana i tema za one koji žele da politizuju ekologiju, a kojima je Trivan po stavovima očigledno najbliži”, kazala je Mihajlović.

 Bivši ministar zaštite životne sredine Goran Trivan rekao je u intervjuu za list “Danas” da je krivična prijava protiv njega “neverovatan luping i tragikomičan pokušaj (ministrake Zorane Mihajlović) da odgovornost skine sa sebe i prebaci na nekog drugog”.

“Tragikomično je da glavni zagovornik izgradnje tih mini hidroelektrana podnosi prijavu protiv mene, koji sam bio protiv toga. Nema elemenata za takvu prijavu, ali bogami ima za njenu odgovornost zbog štete nanete Srbiji”, rekao je Trivan.

 On je ocenio da je ministarka u toj priči eksponent i da je u vezi sa MHE reč o velikim interesima, visokim subvencijama i velikim profitima kojih se niko lako ne odriče. / Beta info

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *