Drugi pišu Uncategorized Vesti

Traži se smanjenje PDV i novi moratorijum na otplatu kredita

Unija poslodavaca Srbije zajedno sa Privrednom komorom Srbije sastavila je listu predloga novih mera za očuvanje privrede usled problema nastalih zbog pandemije. 

Traži se:

  • Smanjenje poreza na dodatu vrednost za hranu i piće na 10% za pružanje usluga koje poreski obveznik izvrši u Republici Srbiji uz naknadu, u okviru obavljanja delatnosti hotelijerstva i ugostiteljstva, kroz izmenu Zakona o porezu na dodatu vrednost Ove delatnosti su, kako se navodi, najteže pogođene pandemijom COVID-19, prvobitno zbog zabrane rada, a onda i svih ograničenja rada i poslovanja. Inače, smanjenje poput ovog i još niže, uvele su do sada sve zemlje Evropske unije, ali i zemlje regiona sa kojima se Srbija može porediti.
  • Za sektor MSP primeniti meru daljeg odlaganja plaćanja poreza i doprinosa na zarade ili njihov delimičan otpis. Predloženo takođe primeniti i na preduzeća obuhvaćena Unapred pripremljenim planom reorganizacije (skr. UPPR). Ovo sve iz razloga što će se epidemiološka situacija u državi, bez sumnje, pogoršavati, ali i iz razloga što je početkom svake godine generalno primetan pad privrednih aktivnosti, pa samim tim i profita.
  • Obustaljanje uvođenja novih taksi i drugih dažbina na republičkom i lokalnom nivou.
  • Nastavak garantne šeme za podršku likvidnosti i investicionim ulaganjima za sektor MSP, proizvođače i ugrožene delatnosti preko komercijalnih banaka, kao i mogućnost ponovnog dodatnog zastoja u otplati obaveza (monitoring) po osnovu kredita i kreditnih proizvoda za građane i privredu kod banaka.
  • Nadoknada do punog iznosa zarade zaposlenog (a najviše do 50% iznosa zarade), u slučaju smanjenog obima posla kada poslodavac nema potrebu za angažovanjem zaposlenog na puno radno vreme. Ova mera bi trebala da se primeni na sve privredne subjekte.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *