Agroekologija Subvencije Vesti

Sufinansiranje ugradnje solarnih panela

Program energetske sanacije porodičnih kuća putem ugradnje solarnih panela, odnosno korišćenjem sunčeve energije, ušao je u svoju prvu fazu realizacije . Naime u Kraljevu je prvi put raspisan javni poziv za firme koje se bave nabavkom i ugradnjom sistema solarnih panela. Kada budu izabrana preduzeća ili preduzetnici, građani koji budu ispunjavali uslove za subvenciju moći će robu i usluge da nabave isključivo od njih. Polovinu troška za ugradnju solarnih panela do 6 kW snosiće sami građani, a drugih 50% platiće država i grad Kraljevo.

Podsećanja radi, Gradonačelnik Kraljeva je početkom novembra potpisao ugovor u Ministarstvu rudarstva i energetike prema kome ćemo od Ministarstva dobiti 2 miliona dinara za ovaj program. Isto toliko biće izdvojeno i iz gradskog budžeta tako da će ukupni fond za subvencionisanje iznositi ČETIRI miliona dinara.  

Maksimalni iznos bespovratnih sredstava koji građani mogu očekivati po JEDAN kW instalisane snage solarnih panela do 6 kW je 70.000 dinara i obuhvatiće  opremu i radove. Ako neko ugradi sistem za više od šest kW, razliku plaća sam.

Inače, građani ne dobijaju ,, živ,, novac „na ruke“ ni na svoj račun, već posle dokaza o izvedenim radovima i nakon uplate svojih 50% troškova, drugu polovinu vrednosti Grad prebacuje na račun firme koja je ugradila opremu i izvela radove.

Prva faza čitave ove procedure upravo je u toku – to je Javni poziv za firme koje se bave nabavkom opreme i ugradnjom sistema za proizvodnju solarne energije. Osim uobičajenih uslova koji se odnose na zakonitost poslovanja, firme koje konkurišu moraju da imaju u radnom odnosu ili na neki drugi način angažovanog inženjera elektrotehnike. Uslov je i da daju garanciju na inverter od najmanje 5 godina i na solarne panele od najmanje 10 godina.

Kriterijumi za izbor firmi su: cena, rok važenja navedenih cena i rok važenja garancije. Dodatne informacije zainteresovani mogu da zatraže preko mejla na energetskimenadzer@kraljevo.rs .

Privredni subjekti koji se bave nabavkom i ugradnjom sistema solarnih panela do 28. januara mogu da se jave na javni poziv koji je raspisao grad Kraljevo

Za one koji možda imaju u planu ugradnju solarnih panela, mala sugestija krenite na vreme da se naoružate informacijama, strpljenjem i obimnom dokumentacijom jer procedura predviđena za program energetske sanacije – bilo kroz ugradnju solarnih panela ili stolarije, spoljne fasade i kotla na pelet ili gas – nije nimalo jednostavna i traje nekoliko meseci. Bliže informacije o pravilniku, uslovima i svim detaljima možete videti na oglasnoj tabli gradske uprave. www. kraljevo.org

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *