Agroekologija Drugi pišu Vesti

ŠTRAJKAČ ČEKA MINISTRA! Davor Bošković traži da se iseli farma svinja koja zagađuje životnu sredinu

Z. Rajić 30. 06. 2021   

AKTIVISTA Davor Bošković, odnosno jutjuber Čiča Braćala iz Temerina, nastavio je štrajk glađu, započet na Vidovdan (28. juna) ispred zgrade SOo N. T.

On nije dobio garancije ni opštinskog rukovodstva ni ministra poljoprivrede da će biti ispunjen njegov i zahtev njegovih sugrađana – da se zbog zagađenja životne sredine zatvori farma svinja u sastavu sremskomitrovačkog “Mitrosa”, koji je u direktnom vlasništvu austrijskog holdinga “Gerlinger”.

– Farma “Temerin agrar”, koja guši stanovnike nepodnošljivim smradom, nema dozvolu za rad, jer se nalazi u građevinskom rejonu, na 50 metara od kuća, a taložno polje (lagunu) za odlaganje tečnog stajnjaka napravila je na zemljištu Ministarstva poljoprivrede, odakle se taj otpad preliva na opštinske njive i zagađuje vodotokove – obližnji kanal za kupanje i pecanje, a preko njega i reke Jegričku, Tisu i Dunav – rekao je predstavnik nezadovoljnih građana Milenko Karlica.

Davor Bošković

Predsednik Opštine Temerin Mladen Zec pokušao je da odvrati Boškovića od štrajka obećanjima da će stupiti u kontakt s rukovodstvom farme, kao i s njenim zakupodavcem, firmom “Gobem” iz Beograda, kako bi se pronašlo neko rešenje, ali je kazao da zatvaranje farme nije u nadležnosti opštine, nego republike.

– Tražim da na teren izađu sve inspekcije, da se uvere da farma truje ljude, i da je posle toga isele odavde. Neću odustati od štrajka sve dok se to ne dogodi – rekao je Bošković.

Pošto nisu uspeli pregovori s predsednikom opštine, Karlica je telefonom pozvao ministra poljoprivrede Branislava Nedimovića i ozvučio njihov razgovor.

Milenko Karlica

– Ja nisam nadležan za teritoriju Vojvodine. To je u nadležnosti pokrajinskog sekretarijata, ne mogu njih da preskačem, ali nije sporno ništa – rekao je ministar, koji je na poziv da dođe u Temerin odgovorio da će u naredna tri dana biti u Narodnoj skupštini, jer mu dolazi ministar poljoprivrede Rusije.

Na predlog da dođe u Temerin za pet dana, ministar je uzvratio da će se o danu za posetu dogovoriti u razgovoru koji je s Karlicom zakazao za predstojeći vikend.

OSNOVNI SUD RAZUMEO GRAĐANE

MILENKO Karlica je demantovao predsednika opštine, koji je kazao da je 51 građanin, koji je podneo tužbeni zahtev protiv vlasnika farme, izgubio spor.- Osnovni sud u Novom Sadu je prošle godine naložio da farma zaustavi neprijatne mirise, “koji onemogućavaju stanovnike u nesmetanom i normalnom životu”. To nije pobijeno, nego je Apelacioni sud vratio postupak na ponovno odlučivanje – kazao je Karlica.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *