Drugi pišu Stočarstvo Vesti

Srbija više izvozi žive životinje, nego meso

Izvor: Agroklub | Sreda, 02.12.2020

Ilustracija (Foto: smereka/shutterstock.com)

Od početka godine Srbija je u Tursku izvezla oko 3.500 tona bebi bifa. U Evropsku uniju otišlo je svega 100 tona, iako je naša kvota gotovo 7.000 tona ovog najkvalitetnijeg mesa, pišu Novosti.

Međutim, na tržištu Srbije i dalje postoji između 3.000 i 4.000 junadi “viška”. Država je nekoliko puta, tokom ove godine, kroz robnu razmenu, otkupljivala junad, u zamenu za merkantilni kukuruz.

Poslednji put je Direkcija za robne rezerve razmenila merkantilni kukuruz za junad u martu ove godine, a krajem aprila objavila je obaveštenje o izboru proizvođača za naturalnu razmenu. Lista je obuhvatala 329 stočara kojima je dato skoro 30.500 tona merkantilnog kukuruza za oko 1.920 tona junadi.

Izgubili smo trgovce u Italiji i Grčkoj

Kako je za Novosti rekao sekretar za stočarstvo u Privrednoj komori Srbije Nenad Budimović, sa Turskom je izvoz uvek neizvestan – “čas obustave, pa onda aktiviraju”:

– To zavisi od kursa lire, ali i političke situacije. Izgubili smo trgovce u Italiji i Grčkoj i nismo konkurentni. Nekada smo mnogo izvozili meso u Grčku, sada više ne.

Srbija izvozi više žive životinje. Tako smo izvezli gotovo 10.000 komada junadi, što je za nekih 30% više nego prošle godine, objašnjava Budimović. I to najviše u zemlje CEFTA. Bilo je oko 600 komada za Liban, ali junad iz Srbije najviše uzima Bosna i Hercegovina.

Uredbom o utvrđivanju Programa finansijske podrške poljoprivrednim proizvođačima kroz otkup tržišnih viškova tovnih junadi u otežanim ekonomskim uslovima usled pandemije, opredeljeno je oko 2 mil EUR. Pored toga što aktivnost otkupa nije zadovoljila pokretače ove uredbe – Udruženje Agroprofit, ono što je najviše mučilo naše stočare, tokom celog perioda od 5. septembra do 20. novembra jeste cena grla.

– Tačno je da se holštajn kupovao po 1,5 i 1,6 EUR, a u nekim varijantama, gde su ljudi bili ucenjeni “otišlo” je po 1,3 kao i krave. Simentalac je u najgoroj situaciji prodavan po 1,6, čak i 1,5, ali je dobrim delom “šetao” između 1,7 i 1,85 EUR za kilogram. Među najkorektnijim je bio izvoznik za Bosnu, ali on je i najmanje i kupovao – rekao je Čedomir Keco ispred Agroprofita za Agroklub.

Podsticaji za izvoz?

Postoji predlog da država da podsticaje za izvoz.

– Bez obzira na to što EU ne dozvoljava ovakvu podršku, trebalo bi da im se potez detaljno argumentuje – smatra Budimović.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *