Ratarstvo Uncategorized Vesti

Soja hit na tržištu – 350 evra po toni

nedelja, 06. septembra 2020.

Kako sada stoje stvari na tržištu uljarica i žitarica, ratari mogu reći da su se bolje udali nego što su se nadali. Cene paorske robe trenutno su povoljne za njih, više od lanjskih i više od očekivanih u ovoj proizvodnoj godini.

Prema informacijama koje je Agrosmart dobio od najvećih otkupljivača i trgovaca žitaricama i uljaricama, suncokret, utovaren, na domaćem tržištu je 300 evra po toni. To nije konačna cena, ona će se znati posle žetve ali svakako je viša od akontne s kojom je prva izašla Viktorija grupa i koja je iznosila 29,5 dinara plus pripadajući PDV.

Pomenimo, juče je Produktna berza u Novom Sadu saopštila da je prvi ugovor za suncokret na paritetu FCA Srem je zaključen po ceni od 35,50 din/kg, dok su ugovori na paritetu CPT srednji Banat realizovani po cenama od 36,00 do 36,30 din/kg bez PDV-a. S obzirom na rast cena na stranim tržištima, pre svega u crnomorskom regionu, cena ove uljarice se kreće u pozitivnom smeru. Međutim, valja imati na umu da su prinosi suncokreta manji od očekivanih, čak i do 30 odsto. Prognoze stručnjaka da će rod premašiti tri tone po hektaru nisu se na većem broju parcela obistinile.

Najveće iznenađenje za trgovce, pa i proizvođače je soja. Kako kažu, soja (FOB uslovi) trenutno je 350 evra po toni. Očekivali su, vele, da će ova uljarica biti jeftinija, oko 300 evra. Naravno, ne znači da će se ova visoka cena i zadržati ali sudeći po trenutnoj situaciji nije bilo mesta bojazni da će biti zastoja cena. I Produktna berza zabeležia je veće interesovanje za terminsko trgovanje ove uljarice. Tražnja je bila na nivou cena od 335€/t do 338 €/t CPT luka u dinarskoj protivvrednosti na dan plaćanja po srednjem kursu NBS. Isporuka se odnosila na oktobar/novembar.

Soja je zasejana na oko 230.000 hektara, žetva ranih sorti je krenula i za sada su prinosi dobri.

Prema rečima velikih trgovaca, kukuruz (takođe na FOB-u) je 138 evra po toni. Kukuruzom novog roda se na Produktnoj berzi trgovalo od 16,00 din/kg do 18,00 din/kg bez PDV-a ( od 17,60 din/kg do 19,80 din/kg sa PDV-om).

Cena šećerne repe je očekivna – dogovorena još u februaru.

“Osnovna cena od 34 evra po toni plative repe sa bonusom za proizvođače koji ostvaruju natprosečnu digestiju, ostaju nepromenjeni u odnosu na ugovor iz 2020. Dodatak u odnosu na prethodni ugovor je bonus u visini polovine vrednosti preuzetog semena za zasnivanje ugovorene proizvodnje”, rekao je Slobodan Košutić, direktor kompanije Sunoko.

Ova šećerana saopštila je da će u tri šećerane, u Vrbasu, Kovačici i Pećincima, preraditi 250.000 tona šećera. Slatki koren zasejan je na oko 37.000 hektara.

S. G. 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *