Tehnologije Voćarstvo Zaštita bilja

Šljivina vaš kovrdžalica

Zasadi šljiva se, u zavisnosti od sortimenta, nalaze u različitim fazama razvoja. Zasadi šljive sa sortom požegača se nalaze u fazi punog cvetanja, dok su zasadi sa sortama čačanska lepotica, stenlej i čačanska rodna u fazi precvetavanja.

Vizuelnim preglednom zasada šljivena lokalitetu Mionica registrovano je prisustvo šljivine vaši kovrdžalice (Brachycaudus helichrysi), u zasadu sorte stenlej koji je ujedno i najostljiviji na napad ove vaši. U ovom trenutku u zasadu su prisutne vaši osnivačice (fundatrix), koje su se razvile iz prezimelih jaja, u indeksu napada 3,5. Štete nanose isisavanjem sokova iz mladih, vršnih listova, kao i iz cvetnih pupoljaka i cvetova. Usled toga, dolazi do pojave hlorotičnih pega i karakterističnog kovrdžanja lista prema unutra.

Ova vrsta, pored direktnih šteta koje pravi u zasadu, je  vektor mnogih fitopatogenih virusa, a za šljivu je najznačajniji virus šarke šljive (Plum pox virus).

Proizvođačima se preporučuje obilazak zasada u cilju utvrđivanja prisustva ove štetočine. Suzbijanje ove vaši se vrši istovremeno suzbijanjem drugih vrsta vaši i šljivinog smotavca u zasadima šljive. Međutim, s obzirom da su još uvek aktivni polinatori na cvetovima šljiva u pojedinim zasadima, za sada se hemijske mere zaštite insekticidima ne preporučuju. S.C.

Prognozno-izveštajna služba zaštite bilja

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *