Tehnologije Uncategorized Vesti

Sedma frezijada u Progorelici

Progorelica je bila domaćin sedmog skupa motokultivatora „Frezijada 2021“. Organizatori ove zabavno-revijalne manifestacije, kao i prethodnih godina, bili su mesna zajednice Progorelica i udruženje građana Dolina Kraljeva.

Frezijada 2021. otvorena je nakon intoniranja himne „Bože pravde“. U prigodnom kulturno-umetničkom programu predstavili su se članovi Guslarskog društva Žiča, a potom je više od 30 motokultivatora i kvadova sa zastavama Srbije i brojnim posadama krenulo u svečanu vožnju.

„Frezijada” je najpre zaposela Ibarsku magistralu, krećući se do “Bugarske česme” potom je seoskim putevima išla kroz Progorelicu, u krug, do “Hyundai Marić centra”, a potom ponovo magistralom do objekta Mesne zajednice. Nakon završenog defilea vozači motokultivatora su sa gostima odrigrali “Šofersko kolo” a posle su se počastili uz hranu i piće, a sve učesnike zabavljao je muzički bend. Zbog trenutne epdemiološke situcije organizatori su odlučili da ove godine izostane popularna “šatra” sve u cilju sprečavanja masovnijeg okupljanja i štirenje virusa Covid-19.

Učestvovali su i vozači kvadova za koje je bila obezbedjena posebna staza, vozači motokultivatora prvi put su se takmičili, a nagrada za originalnost pripala je vlasniku freze koji je našao način da u vrelom danu obezbedi rashlađenje za prijatelje

Slavko Marić, predsednik Udruženja“Dolina kraljeva” i jedan od organizatora “Frezijade” zahvalio se učesnicima, gostima, medijima, preduzećima i pojedincima koji su pomogli održavanje manifestacije i uručio im zahvalnice:

,, Drago mi je da je sve proteklo u najboljem redu i što je ovo bio praznik veselja i zabave. Drago mi je što smo imali čitave porodice na frezama i što je bilo dosta mladih, jer to daje nadu za ovo selo. Želeli smo da pokažemo da selo živi. Pozvao bih sve na slogu i složan rad, jer kada smo zajedno možemo ovakve stvari da iznesemo. Pozivam nove članove da nam se pridruže kako bismo ideje koje imamo za narednu godinu pretočili u delo, a ovu manifestaciju proširli i obogatili.,,

Proglašene su i tri najlepše i najorginalnije freze, čiji su vlasnici dobili prigodne nagrade. Ovogodišnja Frezijada imala je i novitete u odnosu na prethodne, jer su prvi put ljubitelji freza mogli da se takmiče izmedju sebe i da pokažu svoje veštine. Trka koja je organizovana ogledala se u savladjivanju i zaobilaženju prepreka na putu. Najbrža je bila freza koju je vozio Dragan  Ristić iz Vrdila, drugo mesto pripalo je Slavku Terziću iz Oplanića, a treće mesto Vladimiru Milenkoviću iz Progorelice.

Treću nagrada – paket piva, dobio je Slavko Terzić iz Oplanića. Goran Vučković iz Progorelice osvojio je drugo mesto i 20 litara goriva, a prva nagrada i pečeno prase pripali su Zoranu Markoviću iz Progorelice. On je na svojoj mašini imao prikolicu sa bazenom u kome su rashladjenje u jučerašnjem sunčanom danu našla njegova dva drugara.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *