Drugi pišu Tehnologije Vesti

Rusku poljoprivredu očekuje nestašica delova za mehanizaciju

U Rusiji se očekuje nestašica delova za poljoprivredne mašine zbog sankcija koje su uvedene ovoj zemlji, prenosi ruski portal Agroinvestor. Sa druge strane tražnja za poljoprivrednom mehanizacijom raste, posebno delova za hidrauliku, snažnih motora, elektronskih komponenti, složenih delova za obradu, kvalitetnih ležajeva.

Zamena uvoza može se izvršiti u proizvodnji jednostavnije opreme, kao što su drobilice za stočnu hranu, kultivatori, mini traktori, plugovi, riperi, drljače i utovarivači.

Dodatni problem je što skoro svaka domaća oprema ima uvozne komponente iz Italije, Nemačke, baltičkih zemalja.

Kako se dodaje, proizvođači poljoprivrednih mašina, uz zadržavanje nivoa državne podrške, moći će da zamene značajan udeo uvoza u nizu oblasti.

Udeo strane poljoprivredne mehanizacije u Rusiji je do 2014. godine dostigao skoro 80 odsto, posle čega su preduzete mere za podršku domaćoj proizvodnji koja rasla za 20 do 30 odsto godišnje.

Veliki broj zapadnih kompanija je otvorio sedišta u Rusiji kako bi učestvovale u programima za dodelu subvencija u proizvodnji poljoprivrednih mašina.

Prema podacima ruskog Ministarstva industrije i trgovine domaći proizvođači su u 2020. zauzeli 54 odsto tržišta, a 2021. godine 51 odsto.

Do tog smanjenja došlo je zbog velike tražnje koja nije mogla da se zadovolji, uprkos rastu proizvodnje od 46 odsto.

Kako se dodaje, u Rusiji nedostaje velikih i specijalizovanih mašina poput samohodnih kombajna za repu, krompir, mašine za berbu jagodičastog voća ili grožđa. /Nova ekonomija

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *