Uncategorized Vesti

Rusija želi više hrane iz Srbije

Veliki ruski trgovci, dobavljači i distributeri zainteresovani su za još veći uvoz kvalitetne srpske hrane, najviše mlečnih i mesnih proizvoda, kao i suvog, zamrznutog i prerađenog voća i povrća.

O tome svedoči veliki broj sastanaka predstavnika kompanija iz Srbije sa potencijalnim poslovnim partnerima iz Rusije i Zajednice Nezavisnih Država (ZND) već prvih dana sajma Prodexpo u Moskvi.

Ova najveća izložba prehrambene industrije u Rusiji i regionu održava se od 12. do 16. aprila, a u  okviru Nacionalnog paviljona, u organizaciji Privredne komore Srbije (PKS) i Razvojne agencije Srbije (RAS), svoju ponudu i izvozni potencijal promoviše 11 domaćih kompanija.

„Uprkos pandemiji i oscilaciji ruske rublje srpski izvoz u Rusiju prošle godine porastao je više od pet odsto i vredeo 910 miliona dolara, a jednu trećinu čine poljoprivredni proizvodi. To je potvrda da su proizvodi naše prehrambene industrije traženi i cenjeni na ruskom tržištu i šire, što je velika izvozna šansa za srpsku privredu“, rekao je Dejan Delić, direktor Predstavništva PKS u Rusiji. Ističe da je, pored svih izazova, PKS krenula u promociju srpske privrede u svetu i da predstavništvo komore u Moskvi intenzivno radi na povezivanju srpskih proizvođača i ruskih kupaca.

Na sajmu Prodexpo izlažu i kompanije Mlekara Ub, Padinska Skela, Carnex Vrbas, Industrija mesa Topola, Bačka Topola, Masli, Leskovac, Zlatiborac, Beograd,  Master Fruits, Beograd,  Mambikom Agrar, Beograd, i Mirax Agrar Beograd. Sajam svake godine poseti oko 70.000 posetilaca iz preko 110 zemalja. Ove godine na sajmu izlaže 2.660 izlagača iz 73 zemlje sveta.

Osim Srbije, na nacionalnim štandovima predstavljaju se i Italija, Španija, Turska, Uzbekistan, Jermenija, Brazil, Urugvaj.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *