Agroekologija Tehnologije Vesti

Retroaktivno zagađenje vazduha!

U periodu od prvog do šesnaestog januara, trinaest dana je bila prekoračena koncentracija frakcije PM10 suspendovanih čestica u vazduhu. Po indeksu kvaliteta vazduha,  vazduh u gradu Kraljevu bio je sedam dana u kategoriji – jako zagađen (od drugog do četvrtog januara i od trinaestog do šesnaestog januara), a šest dana u kategoriji zagađen.

Preporučuje se izbegavanje fizičke aktivnosti u spoljašnjoj sredini, skraćivanje boravka na otvorenom i preusmeravanje obavljanja uobičajenih aktivnosti u zatvoreni prostor dok se ne poboljša kvalitet vazduha. Preporuke se odnose na celokupnu populaciju, a posebno na osetljive grupe- starije osobe, decu i osobe sa oboljenjima srca i pluća.

         Merenja kvaliteta vazduha vrši Zavod za javno zdravlje Kraljevo koji je akreditovana organizacija za ove poslove. Rezultati kvaliteta vazduha objavljuju se svakodnevno na vebsajtu grada Kraljeva i Zavoda za javno zdravlje Kraljevo.

Na kraju saopštenja se dodaje da merenja obavlja Zavod za javno zdravlje Kraljevo, koji je akreditovana organizacija za ove poslove. Rezultati kvaliteta vazduha se objavljuju svakodnevno na sajtu garada Kraljeva i Zavoda za javno zdravlje Kraljevo.

Za pametna čoveka logično pitanje, zašto nas neko nije obavestio tih dana već kada je voz prošao, ako je uopšte prošao. Udruženje građana Kraljevački razvojni centar se intenzivno bavi ovom problematikom kroz svoj projekat„Moje pravo na čistiji vazduh“ Projekat je,tokom predhodnih sedam meseci , realizovalo, u okviru projekta Beogradske otvorene škole „Zeleni inkubator“, uz finansijsku podršku Evropske unije i Fondacije Fridrih Ebert.Protekle nedelje sproveli su uličnu akciju podele info- letaka i poklona građanima, na Trgu srpskih ratnika u Kraljevu, kao završnu aktivnost projekta

,,Cilj projekta je poboljšan kvalitet vazduha u gradu Kraljevu prvenstveno tokom grejne sezone.Ovaj cilj se ne može ostvariti u kratkom veremenskom periodu jer iziskuje ozbiljan, multisektorski i multidisciplinarni rad, kao i značajna finansijska sredstva ali zajedničkim delovanjem svih aktera u lokalnoj zajednici može se očekivati poboljšanje stanja (smanjenje zagađenja vazduha i smanjenje broja dana kada je prisutno zagađenje vazduha u Kraljevu) Sprovedenim projektnim aktivnostima učinjen je pomak i uspostavljeno zajedničkog delovanja ključnih aktera na lokalnom nivou (građani, donosioci odluka i drugi lokalni činioci) u cilju boljeg sagledavanja problema zagađenja vazduha i mogućnosti rešavanja ovog problema. Projektnim aktivnostima dali smo doprinos promenama javnih politika lokalne samouprave u oblasti kvaliteta vazduha. Predlozima koji su ishod sprovedenih projektnih aktivnosti, tokom Javne rasprave o Predlogu budžeta grada Kraljeva za 2022.godinu pokrenuli smo niz pitanja u vezi kvaliteta vazduha u gradu i inicirali nabavku automatizovane merne stanice koja će moći da građanima daje rezultate merenja po zdravlje štetnih čestica PM10 i PM 2,5 u realnom vremenu a ne kao do sada sa kašnjenjem od minimum 48 sati koje obesmišljava samu svrhu merenja a to je zaštita zdravlja građana.,, kaže Zoran Nikolić ispred ovog Udruženja

Sprovedenim projektnim aktivnostima učinjen je  pomak i uspostavljeno zajedničkog delovanja ključnih aktera na lokalnom nivou (građani, donosioci odluka i drugi lokalni činioci) u cilju boljeg sagledavanja problema zagađenja vazduha i mogućnosti rešavanja ovog problema. S.C.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *