Uncategorized Vesti

Rekordna cena soje utiče na poskupljenje mesa

Najave da će podbaciti rod izazvale su rast tražnje za sojom i kukuruzom, koje u stočnoj hrani učestvuju 60 odsto. Cena soje je na desetogodišnjem maksimumu sa 85 dinara bez PDV-a, što je duplo skuplje nego lane. Zato stočari alternativu traže u mekinjama.Cena mekinja se skoro izjednačila sa cenom brašna, koje se na veliko prodaje od 31 do 35 dinara za kilogram.“Trenutno je vreća od 30 kilograma stočnih mekinja osamsto, a negde su i devetsto dinara,“ kaže mlinar Mikica Nikolić.

Ilustracija: Cena soje na desetogodišnjem maksimumu/Foto: Pixabay

Da bi smanjili troškove stočari soju pokušavaju da zamene jeftinijim mekinjama, za čiju proizvodnju su mogućnosti ograničene.

Vlastimir Filipović, vlasnik mlina objašnjava da od sto kilograma pšenice ne mogu da dobiju više od 27 kilograma mekinja.

„Sve što bi bilo više, onda to nisu mekinje, stoka neće da konzumira“, ističe Filipović.

Povećana tražnja za žitaricama, pokrenula je prodaju „na zeleno“. Proizvođači stočne hrane već sada ugovaraju kupovinu kukuruza za 20 i soje za 81 dinar za kilogram.

„Seme praktično nije ni ušlo u zemlju mi već imamo prodaju na terminskom tržištu od novog roda 2021. i kukuruza i soje i suncokreta i oni ukazuju da će tržišna pozicija ovih kultura i sledeće godine biti veoma dobra“, naglašava agrarni analitičar Žarko Galetin.

U Udruženju tovljača procenili su isplativosti proizvodnje do kraja godine – kažu cena svinja bi mogla biti duplirana.

Ilustracija: Do kraja godine očekuje se duplo veća cena svinjskog mesa/Foto: Pixabay

Čedomir Keco iz Udruženje „Agroprofit“ smatra da prodaja svinja bez 2,20 evra za dva ili tri meseca nije realna, a junadi za 2,30 do 2,50 evra će biti jedva pokrivanje troškova.

Posledice skupe stočne hrane, prvi će osetiti živinari i proizvođači mleka, a onda i u mesare stižu više cene. Izvor: /rts.rs

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *