Stočarstvo Vesti

Raste cena prasadi

Protekle nedelje zabeležen je rast prodajne cene prasadi na stočnim pijacama u Čačku, Pirotu, Kraljevu, Nišu… Cene se kreću od  340 do čak 400 dinara, po kilogramu. U klanicama na području Šapca i okolnih mesta došlo je takođe do rasta otkupne cene prasadi telesne mase od 16 do 25 kilograma, jer je takođe dostignut iznos 400 dinara po kilogramu. Po toj ceni trguje se trenutno i u okolini Loznice, dok otkupljivači na celoj teritoriji Vojvodine nude 350 do 400 dinara po kilogramu.

Kako je objavio STIPS, obim ponude i otkupljenih grla bio je na zavidnom nivou.

Predsenik Udruženja SPAS i stočar Zoran Milićević kaže da je cena skočila ali nije siguran i da će se održati.

,,Sigurno da je ova cena dobra ali vidite to je trenutna cena. Predstoji nam Uskrs i obično pred Božić i Uskrs ta prodaja i cena su na višem nivou. Ovog trenutka je pala i cena žitarica što nam takođe ide u prilog, ali mi na žalost nemamo više taj broj životinja koji bi održao proizvodnju u svinjarstvu. Puno njih je odustalo, tako da je već stvorena kontradiktornost. ,,

Protekle je sedmice zabeležen rast prodajne cene prasadi telesne mase od 16 do 25 kilograma na srtočnoj pijaci u Čačku, pošto je dominirao iznos od 340 din/kg. U klanicama na području moravičkog regiona izostao je otkup prasadi i ostalih kategorija svinja u sedmici za nama.

Rast cene prasadi telesne mase od 16 do 25 kilograma takođe je evidentiran i na pijaci žive stoke u Kraljevu. Dominirao je iznos od 350 din/kg. Za razliku od njih niža je bila cena tovnih svinja telesne mase od 80 do 120 kilograma, pošto je dominirao iznos od 220 din/kg.

Tražnja postoji i na internet forumima u koje su uključeni stočari iz cele Srbije i preko kojih međusobno trguju. Na društvenim mrežama je primetnija ponuda i jagnjadi ovih dana. Spekuliše se da će njihova cena, pred Uskrs, dostići i 500 dinara po kilogramu. Ipak po oceni stočara cena može ići u nebesa kao sa malinom ali je pitanje da li će potrošnja da pojede cenu, jer je i onako smanjen mesni obrok. Ono što ohrabruje da je povećana restoranska potrošnja budući da su venčanja, krštenja i ostala veselja od prošle godine u većem porastu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *