Drugi pišu Uncategorized Vesti

Prostran: Neracionalno objašnjenje za ukidanje subvencije na gorivo

Objašnjenje da je subvencija za gorivo od 1.200 dinara po hektaru poljoprivrednicima u Srbiji ukinuta zbog pojeftinjenja goriva je neracionalno, rekao je stručnjak za poljoprivredu Milan Prostran.

On je rekao da direktna davanja poljoprivrednicima moraju biti dugoročna, bar pet godina da bi se omogućilo planiranje investicija.

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede neće ove godine dati subvencije za gorivo jer je, kako je rekao ministar Branislav Nedimović, gorivo pojeftinio i da je ta finansijska podrška bila jednokratna, pošto je nafta 2019. godine koštala 169 dinara, a da je sada 16-17 dinara jeftinija.

Nedimović je rekao da je i prošle godine isplaćena ta subvencija uoči izbijanja pandemije, pošto se nije znalo kakva će biti situacija na tržištu energenata, ali kasnije je došlo do dramatičnog pada cene dizela od 30 do 40 dinara po litru.

„Subvencije, koje su desetak puta veće nego u Srbiji daje i EU, a poljoprivrednicima u Srbiji su neophodne da bi povećali produktivnost i konkurentnost“, rekao je Prostran.

Nivo agrotehnike u Srbiji je, prema njegovim rečima, nizak i poljoprivrednici će, da bi uštedeli gorivo, slabije obraditi zemljište što će smanjiti rod i konkurentnost na liberalnom tržištu.

„Zemlje EU za podršku poljoprivredi izdvajaju do 40 odsto evropskog budžeta“, rekao je Prostran.

Dodao je da je rast poljoprivrede prošle godine bio četiri odsto u odnosu na prethodnu godinu i da je trebalo „nagraditi“. Poljoprivreda je, kako je rekao, obezbedila i prehrambenu sigurnost za vreme pandemije i logično je podržati je pre nego neke sektore koji „padaju“. Izvor Beta

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *