Uncategorized

Promocija Nacionalnog programa za preporod sela Srbije

09 oktobra, 2020

U Palati Srbija svečano je promovisan Nacionalni program za preporod sela Srbije, Nacionalni tim za preporod sela Srbije čini 78 uglednih javnih ličnosti iz oblasti poljoprivrede, agroekonomije, infrastrukture, zdravstva, kulture, umetnosti, prosvete, sporta. Među njima je 37 univerzitetskih profesora, više šefova katedri, direktora instituta, kao i kulturnih pregalaca – slavnih reditelja, glumaca, pesnika i muzičara, čiji su koreni na selu. U pisanju Nacionalnog programa za preporod sela Srbije učestvovalo je 45 članova tima.Šta danas predstavlja selo najbolje je čini se opisao Radoš Bajić, član nacionalnog tima za preporod sela rečima sećam se….

U promociji su učestvovali kopredsednici Nacionalnog tima za preporod sela Srbije – Milan Krkobabić, ministar zadužen za regionalni razvoji akademik Dragan Škorić, predsednik Akademijskog odbora za selo Srpske akademije nauka i umetnosti, kao i koordinatori Nacionalnog tima za preporod sela, koordinatori i autori stručnih priloga ovog Programa.

Nacionalni tim za preporod sela Srbije čini 78 uglednih javnih ličnosti iz oblasti poljoprivrede, agroekonomije, infrastrukture, zdravstva, kulture, umetnosti, prosvete, sporta. Među njima je 37 univerzitetskih profesora, više šefova katedri, direktora instituta, kao i kulturnih pregalaca – slavnih reditelja, glumaca, pesnika i muzičara, čiji su koreni na selu. U pisanju Nacionalnog programa za preporod sela Srbije učestvovalo je 45 članova tima.Nauka igra značajnu ulogu po oceni akademika Škorića, gde selo mora da ima pismene mlade poljoprivrednike

Skupu su se obratili: prof.dr Milovan Mitrović, urednik Nacionalnog programa za preporod sela Srbije i  potpredsednik Akademijskog odbora za selo SANU prof.dr Milovan Mitrović, prof.dr Jonel Subić, koordinator Nacionalnog tima za preporod sela Srbije i direktor Instituta za ekonomiku poljoprivrede, kao i prof.dr. Zoran Keserović, prof.dr Vladimir Goati. Govoreći o novim tehnologijama, prof. Keserović je istakao da samo novim standardima možemo odgovoriti oštroj konkurenciji, ali I da unapređenjem voćarstva možemo uposliti na hiljade mladih.

Neke od novih predloženih mera Nacionalnog tima za preporod sela Srbije su:-formiranje državnog Fonda za razvoj seoske infrastrukture,-posebni finansijski podsticaji za mlade bračne parove, žene i decu koji žive na selu,-ustupanje zemljišta u državnom vlasništvu, do 50 hektara, na besplatno korišćenje mladim bračnim parovima,-dodela kuća pod najpovoljnijim uslovima onima koji žele da dođu da žive na selu i obrađuju zemlju, Cilj je osnažiti dalje selo I u tome ubediti Vladu da pomogne.

Kao odgovor na zadatu temu bivša I sadašnja premijerka se obavezala da ove zadatke uzme za ozbiljno, jer u vreme kovid sankcija, jedino je selo uspelo da održi proizvodnju a samim tim I snabdevenost tržišta

Predlog mera sadrži I smanjenje stope poreza na dodatu vrednost za poljoprivredne zadruge i potpuno oslobađanje većine poreza u pograničnim i brdsko-planinskim područjima.-osnivanje Nacionalnog garantnog fonda radi osiguranja minimalnih poizvodnih cena za osnovne poljoprivredne proizvode,-osnivanje državne Agrarne razvojne banke-osnivanje Poljoprivredne komore Srbije.. Nacionalnim Programom za preporod sela Srbije su obuhvaćeni svi aspekti i mere čijom bi se realizacijom zaustavilo propadanje i podstaklo oživljavanje srpskog sela i zaštili strateški interesi Srbije, pogotovo u pograničnim i brdsko-planinskim područjima.

Poruka kopredsednika Nacionalnog tima za preporod sela Srbije Milana Krkobabića sažeta je u posveti s kojom je uručio primerak Nacionalnog programa za preporod sela Srbije premijerki Ani Brnabić: „Ovaj program je poziv na akciju. Sela Srbije čekaju s punom verom.“

 -To je početna platforma da se sa opisivanja krene u promenu stanja na bolje, dodao je kopredsednik Krkobabić.

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić podržala je rad Nacionalnog tima za preporod sela Srbije i istakla da će  Nacionalni program za preporod sela Srbije biti ozbiljno razmatran u definisanju njenog ekspozea kao polazišta za aktivnosti buduće Vlade, dodajući da će novoj Vladi jedan od prioriteta biti podrška razvoju sela i poljoprivrede.

-Nalazimo se u pandemiji koja je pokazala koliko je važno da se oslanjamo na sopstvene resurse, rekla je Brnabić i istakla da su planirana još veća ulaganja u znanje i nauku koja će biti primenjena u poljoprivrednoj proizvodnji, što uključuje i digitalizaciju i širenje interneta, kako bi mladi ostajali na selu.

Akademik Škorić je rekao da je želja da se znanjem i naukom rešavaju problemi kako bi se došlo do pozitivnih promena i kako bi srpsko selo bilo ravnopravno sa selima u Zapadnoj Evropi.

Škorić je podsetio da je neophodno povećanje budžetskih ulaganja u nauku za koju smatra da bi morala biti bar dva procenta BDP-a kako bi se preko razvoja nauke znanje prenosilo u sela.

Program za preporod sela Srbije ne zadovoljava se opisom stanja i nabrajanjem problema koji se gomilaju decenijama, već predlaže konkretna rešenja, od kojih neka, ako se primene, mogu imati istorijski značaj i mogu temeljito nabolje da promene odnos države prema selu, a time i stanje na selu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *