Ratarstvo Reč struke

Prolećna setva se privodi kraju – Zakašnjenje ne bi trebalo da utiče na prinos

Direktorka Udruženja Žita Srbije Sunčica Savović rekla je da je setva prolećnih useva pri kraju i da će biti zasejano oko milion hektara kukuruza, oko 200.000 hektara suncokreta i oko 250.000 hektara soje.

– U Vojvodini je setva kukuruza završena na oko 98% planiranih površina, a setva suncokreta i soje u potpunosti, ali u centralnoj Srbiji još traje za sve tri kulture – rekla je Savovićeva.

Dodala je da je optimalni rok za setvu prošao 25. aprila, ali ne znači da će zakašnjenje uticati na visinu prinosa ako budu normalni vremenski uslovi, a to podrazumeva da ne bude ekstremnih padavina ili suše.

Saković je rekla da se pšenica kojom je zasejano oko 595.000 hektara oporavila od prolećnih mrazeva i da zbog toga ne treba očekivati manji prinos, ali će žetva kasniti.

– Procenjujemo da će žetva kasniti 10-15 dana i da će se završiti polovinom jula, a da bi prinos mogao u proseku da iznosi oko pet tona po hektaru, a ukupan rod oko 2,97 miliona tona – rekla je Savovićeva.

Predsednik Asocijacije nezavisnih poljoprivrednika Srbije Jovica Jakšić rekao je da su prolećni usevi u Banatu, gde je rano počela setva, morali da se preseju.

– Rana setva je ove godine bila pogrešna jer su, zbog hladne zemlje kukuruz, suncokret i soja loše nicali, a zatim su suncokret jeli zečevi i druge štetočine pa su neke njive morale ponovo da se zaseju – rekao je Jakšić.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *