Tehnologije Uncategorized

Proizvodnja duvana skupa i zahtevna, ali isplativa – U februaru priprema rasada

Izvor: Agroklub | Sreda, 27.01.2021

(Foto: Sooksun saksit/shutterstock.com )

Proizvođači duvana poslednjih dana računaju koliko su zaradili u ovoj proizvodnoj godini. Kažu, duvan je dobro rodio i zarade će biti, uz podsećanje da je to proizvodnja na duge staze – od koje se ne može odustati za godinu ili dve.

Duvandžijama pomaže i država, ali i lokalne samouprave u sredinama u kojima je ta proizvodnja i razvijena. Tako opština Stara Pazova pomaže ovu vrstu proizvodnje, jer najveći proizvođači duvana su u Golubincima, selu te sremske opštine, gde se površine pod ovom biljnom vrstom iz godine u godinu povećavaju.

Posao koji nema ni subotu, ni nedelju

Porodica Matić iz Golubinaca se proizvodnjom duvana bavi od 2003. godine. Krenuli su sa jednom sušarom i pet jutara duvana, da bi se taj posao godinama razvijao i sada imaju pet sušara, a duvan proizvode na 35 jutara. Počeli su kao nadničari na poljima duvana pa su to iskustvo iskoristili za pokretanje sopstvene proizvodnje koja je izuzetno teška i u kojoj odmora nema.

– Mi nemamo ni subotu ni nedelju. Kada je sezona ne znamo ni za praznik, a o letovanju i ne razmišljamo, jer tada imamo najviše posle. Možeš da odeš na odmor ako ima ko da te zameni. Brat i ja radimo zajedno i teško da jedan od nas može negde da ode dok je sezona. Mi smo naučili ovaj posao kod našeg komšije, Siniše Kovačevića kod koga smo išli u nadnicu i on nam je mnogo pomoga – kaže Dejan Matić i dodaje da im je pozajmljivao i mehanizaciju na početku i smatraju da nije bilo njega ovaj posao nikada ne bi počeli i ovih rezultata ne bi bilo.

Naći radnu snagu sve teže

Proizvodnja duvana počinje u februaru pripremom rasada i završava se polovinom oktobra. Za to vreme angažovana je cela porodica, a Matići plaćaju 1.800 dnevnica u tom periodu. Kažu za radnu snagu je sve teže, a proizvodnja duvana bez radnika ne može.

– Mi smo aktivni 24 sata dnevno. Uvek moraš biti budan, posebno kada se suši duvan. Problem je i radna snaga. Sada je sve više fabrika pa se ljudi zapošljavaju, a retko ko hoće u nadnicu na njivu. Ja se nekako snalazim za radnu snagu. Naravno i celokupna porodica je angažovana u ovoj proizvodnji, a svako zna svoj posao – kaže Dejan.

Skupa i zahtevna proizvodnja

Za proizvodnju duvana svi su složni da je to izuzetno skupa i zahtevna proizvodnja. Inače, opština Stara Pazova je prošle godine iz budžeta izdvojila 10 miliona dinara na ime pomoći poljoprivredi, tako da je blizu 200 registrovanih gazdinstava dobilo po 50.000 dinara na ime bespovrtanih sredstava.

– Najveći i najznačajniji proizvodači duvana jesu u Golubincima i postižu izuzetno dobre rezultate i imaju sreću što sarađuju sa kompanijom Japan tobako – kaže predsednik opštine Stara Pazova Đorđe Radinović. Ulaganja u agrar u toj sremskoj opštini najavlju se i za ovu 2021. godinu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *