Tehnologije Uncategorized Vesti

Predstavnici Ministarstva poljoprivrede razgovarali sa mladim poljoprivrednicima i poslanicima

   Nakon upućenog pisma od strane više udruženja poljopruivrednika, ministru poljoprivrede delegaciju iste su prilili predstavnici resora. Da li je moguć dogovor?

Predstavnici Udruženja mladih poljoprivrednika Srbije i Udruženja odgajivača ovac Srbije danas si razgovarali sa predstavnicima Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede o aktuelnim pitanjima u sektoru. Dogovoreno je da se nakon usvajanja rebalansa budžeta maksimalno ubrza isplata subvencija za poljoprivrednike a naročito za stočare zbog objektivnih okolnosti u dinamici proizvodnje i poremećaja u cenama. Na sastanku je konstatovano da se do kraja nedelje očekuje povećanje cena svinja na 150 dinara dok bi jagnjad bila 250 dinara za kilogram žive vage.Ministarstvo poljoprivrede podržalo je ideju Mladih poljoprivrednika da daju svoje komentare na Pravilnike i Uredbe kako bi se poboljšala efikasnost mera i kako bi subvencije dobili oni koji se zaista bave poljoprivredom. Zajednički je konstatovano da je potrebno pojačati kontrolu i inspekscijski nadzor gazdinstava koji su dobili subvencije za mlade poljoprivrednike i mehanizaciju. Ovom prilikom je rečeno da podrška poljoprivredi kroz sredstva iz kredita Svetske banke prestavlja dobar potez države i predlaže se da se sredstva plasiraju pre svega za mannja i srednja gazdinstva i ocenjeno je da je kontrola primene ovih subvencija od ključnog značaja za sve poljoprivrednike i državu.

Dogovoreno je da se u narednom periodu održi niz stručnih sastanaka sa nadležnima kako bi se sistem subvencija usavršio a isplata ubrzala jer postoji značajan broj zahteva koji nisu uredno predati zbog čega dolazi do zastoja u isplatama. Naime, svaki zahtev koji nije adekvatno podnet dodatno komplikuje proceduru obrade i produžava rok za isplatu korisnicima, a Upravi za agrarna plaćanja otežava rad. Zbog toga će se u narednom periodu rad na informisanju korisnika subvencija pojačati.

Kako je preneo TANJUG, Odbor za poljoprivredu Skupštine Srbije usvojio je danas predlog rebalansa republičkog budžeta koji se odnosi na uvećanje sredstava kojima raspolaže Ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, u iznosu od 5,508 milijardi dinara.

„Najveći deo ovog iznosa, odnosno blizu 4,9 milijardi biće usmeren Upravi za agrarana plaćanja na ime subvecnionisanja poljoprivredne proizvodnje, 490 miliona dinara dobiće Republička direkcija za vode i 70 miliona Direkcija za nacionalne laboratorije“, rekao je obrazlažući predlog državni sekretar u Ministarstvu poljoprivrede Senad Mahmutović.

Naglasio je da je ovo povećanje budžetskih sredstava Ministarstva za 10 odsto, čime se stiglo do zakonom propisanih pet odsto učešća namenskih sredstava za poljoprivredu u budžetu. Član Odbora poslanik Milija Miletić naglasio je da je su ova sredstva dobijana na uporno insistiranje tog skupštinskog tela da se proizvođačima obezbedi novac za podsticaje, kako bi im bila isplaćena dogovanja za prethodne tri godine.

„Veliki broj proizvođača sa jugoistoka Srbije koji su u teškom položaju, očekuju da bi platili poreze i doprinose, ovim će se to konačno rešiti“, rekao je Miletić.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *