Ratarstvo Vesti

Poljoprivrednici nezadovoljni ponudom da kilogram suncokreta košta 29,5 dinara

J. Su.utorak, 25. 08. 2020. Novosti

RATARI u Srbiji nisu zadovoljni najavljenom akontnom cenom suncokreta za ovu godinu od 29,5 dinara.

Pojedina udruženja poljoprivrednika izašla su sa procenama, da bi za ovaj rod prihvatljiva cena bila od 35 do 40 dinara za kilogram. Žetva suncokreta trenutno je u jeku, a poljoprivrednici će moći osim uljarama, suncokret da ponude i trgovcima koji se bave izvozom, ukoliko im ponude bolju cenu.

Stručnjaci u Srbiji smatraju da uljare nikada neće dozvoliti da velike količine odu u izvoz, jer bi u suprotnom one ostale bez sirovine. Kako nam je ispričao Vukosav Saković, iz Udruženja “Žita Srbije”, praksa poslednjih godina je takva da se ponudi akontna cena, a da se tek po završenoj žetvi radi konačni obračun.

– Ni akontacija od 29,5 dinara po kilogramu ne znači ništa – govori Saković. – Tako da oni ne znaju koliko će na kraju da dobiju. To sve zavisi od uslova na tržištu, od ponude i tražnje. Cena na tržištu još nije formirana i to se može očekivati pred sam kraj žetve. Ona je počela, a sa različitim prinosima, trenutno se kreće od 2,3 do 4,1 tone po hektaru. Kad se sve sabere, očekuje se jedna solidna godina.

Kako objašnjava Saković, naša zemlja se uklapa sa cenom koja je na svetskom tržištu. Ono što je za poljoprivrednike dobro jeste da imaju više kupaca, iako su to pre svega naše uljare. Ima i jedna uljara iz Bosne i Hercegovine, koja tradicionalno kupuje kod nas, jer tamo nema. Tu su trgovci i izvoznici, koji bi, kada bi bila cena na nivou svetske, mogli da otkupe ceo rod i prodaju ga u inostranstvu.

– Ta konkurencija će dati maksimalno dobru cenu, a da li će biti ratari zadovoljni ili ne, to je uvek pitanje – smatra Saković.

BERBA KUKURUZA

PROTEKLE nedelje zaključeni su prvi kupoprodajni ugovori kukuruza novog roda u količini od 625 tona. Kako se navodi u nedeljnom izveštaju Produktne berze, cena za taj kukuruz kretala se od 18,5 do 19,5 dinara, po kilogramu bez PDV.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *