Drugi pišu Vesti

Poljoprivredni proizvodi u EU poskupeli u 2022.godini-evo podataka i koliko

Prosečna cena poljoprivrednih proizvoda u celini porasla je u EU u prošloj godini za 24 odsto u odnosu na 2021. Najviše su poskupele žitarice – 45 procenata, zatim jaja za 43 odsto i mleko za 31 procenat. Cene su porasle za sve grupe proizvoda, sa izuzetkom voća, koje je pojeftinilo za tri odsto, prve su procene Zavoda za statistiku Evropske unije (Eurostat).

Takođe, došlo je do naglog rasta prosečnih cena proizvoda i usluga koje se trenutno koriste u poljoprivredi. Iz iste grupe inputa došlo je do poskupljenja od 30 odsto u odnosu na 2021. godinu. U okviru nje došlo je do značajnog povećanja cena đubriva i poboljšivača zemljišta (+87 procenata) i energije i maziva (+59 odsto).

Prvi pokretač inflacije bio je poremećaj globalnih poljoprivrednih tržišta izazvan ratom u Ukrajini. Rusija i Ukrajina su glavni izvoznici žitarica – pšenice, kukuruza, uljarica (posebno suncokreta) i đubriva.

Drugi pokretač bila je, kako navodi Eurostat, suša za koju se očekuje da će smanjiti prinose useva, uključujući i kulture poput sena, koje se koristi kao hrana za stoku. Treći su bili ostali inflatorni pritisci, ne samo cena energije, jer se postepeno išlo ka ukidanju zavisnosti EU od ruskih fosilnih goriva.

Cene žitarica, jaja i mleka najbrže su tokom 2022. godine rasle u Finskoj, Francuskoj i Letoniji.Reč je o poskupljenju od 33 odsto u Austriji i Holandiji i 34 procenata u Letoniji, do 67 odsto u Mađarskoj i 70 procenata u Finskoj.

Cene jaja takođe su porasle u svim zemljama EU, i to za šest procenata u Luksemburgu i sedam odsto na Kipru i u Grčkoj, do 68 procenata u Holandiji, 74 odsto u Belgiji i 76 procenata u Francuskoj.

Suša je širom EU u prošloj godini smanjila dostupnost sveže trave kao hrane za krave. Zato je, između ostalog, u svim zemljama članicama došlo do povećanja cena mleka u 2022. godini, i to od tri odsto na Kipru (gde je kozje mleko ključni proizvod) i devet procenata na Malti, do poskupljenja od oko 50 odsto u Belgiji, Litvaniji, Mađarskoj i Letoniji.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *