Subvencije Tehnologije Vesti

Poljoprivreda na prvom mestu

Svi na jednom mestu, resor, banke, poljoprivrednici, prerada I novinari. Kako i ne bi jer se diskutovalo O značaju saradnje, finansiranja i promocije poljoprivrede u okviru 88. Sajma poljoprivrede kroz panel “Poljoprivreda na prvom mestu”. Na panel diskusiji su učestvovali i Marko Janković, predsednik Udruženja Odgajivača ovaca Srbije, Goran Đaković, predsednik Udruženja novinara za poljoprivredu Agropres i Nenad Miščević, generalni direktor Nektar grupe.

   Govoreći o obrtnim sredstvima i nabavci mehanizacije, ministar je rekao da su prošle i ove godine subvencije bile izdašne” i da će se sa time nastaviti, te da su na raspolaganju konkursi Svetske banke, dok smo sa sredstvima iz IPARD fondova u petoj brzini”.”Ono što nas čeka je i konkurs Svetske banke za stočare i ratare, čeka nas poziv vezan za ruralni razvoj ali i novi trendovi

,, Uskoro će biti javna rasprava o uvođenju e-agrara, koji bi trebalo da  počne 1. jula 2022. godine, kako bismo sve učinili maksimalno dostupnim i ubrzali ceo system. S druge strane, potpisaćemo sporazume s lokalnim samoupravama kako bi one bile neka vrsta servisa za sve koji ne budu mogli da se koriste alatima e-agrara. Priča o subvencijama je uvek najinteresantnija. Čitav koncept zajedničke poljoprivredne politike u Evropskoj uniji zasnovan je na politici subvencija. Mogu da kažem da smo prošle godine bili izuzetno izdašni s aspekta isplate subvencija i da se tako nastavilo u ovoj godini. Otvorićemo nove konkurse, poput onih koje ima Svetska banka, dok smo s IPARD-om „ubacili u petu brzinu”! –istakao je ministar Branislav Nedimović.

Iako, kaže Nedimović, subvencija nikad neće biti dovoljno,  Ministarstvo je ove godine počelo ozbiljno da kontrološe isplatu.

   Predsednik Udruženja odgajivača ovaca Srbije Marko Janković najavio je značajan poduhvat u cilju izgradnje prve klanice za jagnjeće meso. On je dobio obećanje resornog ministra Branislava Nedimovića da će imati podršku za ovaj poduhvat, ali je takođe rekao da će se i oni kao vlasnici investicije odnositi domaćinski i da će svi članovi Udruženja takođe morati da daju svoj doprinos. Ovaj mlad domaćin istako je značaj subvencija ali i niskokamatnih kredita.

,,Subvencije su jako korisne, ali se dešava da kasne! – ističe predsednik Udruženja odgajivača ovaca Srbije Marko Janković. On dodaje da su im subvencije najpotrebnije u proleće, kad kreću svi radovi, ali je činjenica da su one tu i da postoje za sve što se tiče poljoprivrede i ovčarstva. – Mimo subvencija, svake godine uzimam i kredit od banaka i to mi dosta pomaže pri izgradnji farme jer nude povoljne uslove – sa kamatom jedan odsto, naročito za one koji imaju do 40 godina.

  Po rečima predsednika „Agropresa” Goran Đaković razvoj poljoprivrede je takav da se budžet udvostručio proteklih nekoliko godina i sada iznosi 400 miliona evra, a uz to poljoprivrednici mogu da se oslone i na Svetsku banku, kao i na program IPARD. Ipak moramo brže raditi na edukaciji I skustvima drugih.

,,Potrebne su nam i domaće banke koje su spremne da pomognu poljoprivrednicima, da ulažu u svoje kadrove koji će nam biti dostupni. Ljudi hoće da rade, ali ne mogu uvek i u svakom trenutku da odgovore na zahteve administracije. Mislim da je sinergija između države, savetodavnih službi i konsultanata nešto što će svima doneti ogromnu korist! Nedavno smo tokom posete Hrvatskoj dobili informacije od tamošnjih stručnjaka ali I farmera da su naše komšije povukle svega 10% sredstava iz Fondova EU. Dakle moramo edukovati ljude.,, rekao je Đaković.

   Učesnici panela su se složili da je potrebno unaprediti saradnju svih relevantnih subjekata u poljoprivredi i napraviti širu strategiju razvoja poljoprivrede. Član Izvršnog odbora NLB banke Beograd Vladimir Čaprić, istakao je da su usluge banke veoma važne kad poljoprivrednici žele da realizuju ideje.

„Članice NLB Grupe Komercijalna i NLB Banka ove godine su četvrti put zaredom tržišni lideri u realizaciji kredita za poljoprivrednike uz subvenciju Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede. U 2021. najveći deo odobren je za investiciona ulaganja u novu poljoprivrednu mehanizaciju i finansiranje obrtnih sredstava, repromaterijala i stočne hrane.Mi smo uvek tu na raspolaganju, pratimo programe Ministarstva i aktivno učestvujemo u njima, a sve za dobrobit razvoja poljoprivrede i pružanja alternative pri finansiranju poljoprivrednika,, – rekao je Čaprić.

 Sinergijom resornog ministarstva, poslovnih banaka, prerađivača i proizvođača može se doći do novih strategija u razvoju poljoprivrede, istaknuto je tokom diskusije.

,,Opcija koju poljoprivredni proizvođači najviše biraju su subvencije države, koje realizuju putem poljoprivrednih kredita kod banaka.Komercijalna Banka i NLB banka su ove godine najuspešnije u tome, preko 1,8 milijardi kredita smo već isplatili, što je skoro polovina svih isplaćenih kredita, tako da smo pružili najveću moguću podršku poljoprivrednicima”, kazao je Dejan Janjatović, zamenik predsednika IO Komercijalne banke.

  Prema podacima NLB banke, prethodne godine su se najviše podnosili zahtevi za kredite za likvidnost, nakon njih su krediti za kupovinu mehanizacije, polovne i nove, za izgradnju objekata, kupovinu stoke zemlje i drugi.

“Mi kao banka imamo obavezu da i ministarstvu prenesemo ono što vidimo na terenu, potom da se prilagode ti programi onome što poljoprivrednicima treba. U toj razmeni informacija mislim da svi dobijaju, onda jednostavno to poljoprivredu gura napred. Naravno, s druge strane i poljoprivrednici su tu da čuju neke nove trendove, a banka ne samo što finansira, banka u svom poslovanju i prati te trendove”, istakao je Vladimir Čaprić, član izvršnog odbora NLB Banke.

 Programi su tu da poljoprivrednicima daju opcije, a oni su ti koji će na kraju odlučiti šta je za njihovu proizvodnju najbolje I na koji način će se to finansirati. Tradicionalni deseti jubilarni Organic konkurs NLB Banke i Komercijalne banke, članica NLB Grupe, produžen je do 30. Septembra, zbog izuzetno velikog interesovanja i rekordnog broja pristiglih projekata. Ipak deset najboljihb ideja biće nagrađeno sa pola miliona dinara

U okviru NLB KomBank Organic konkursa banke će nagraditi 10 najboljih projekata iz oblasti proizvodnje i prerade organske hrane nagradama u ukupnom iznosu od pet miliona dinara, a pravo učešća imaju svi individualni poljoprivrednici sa registrovanim gazdinstvom koji su sertifikovani ili u procesu sertifikacije za organsku proizvodnju, uključujući i one koji poseduju grupni sertifikat, odnosno ugovor sa organizatorom proizvodnje.

Tradicionalno dobar rezultat u realizaciji subvencionisanih kredita potvrda da poljoprivrednici Komercijalnu i NLB Banku već sada prepoznaju kao sigurne partnere na putu razvoja, a da sa planiranim spajanjem dve najaktivnije banke u kreditiranju ovog segmenta, mogu da očekuju samo dodatne benefite u pogledu dostupnosti dodatnih proizvoda i usluga.

Konferencija „Poljoprivreda na prvom mestu“ održana u organizaciji Agropress-a na opravdala je ne samo očekivanja učesnika već i gledalaca koji su po prvi put mogli da prate obraćanje govornika uživo na platformi YouTube, ali i da postavljaju pitanja.Svi zainteresovani za agro kredite mogli su da iskoriste priliku da na ovogodišnjem Poljoprivrednom sajmu u Novom Sadu posete štand NLB I Komercijalne banke na otvorenom prostoru gde su od iskusniih agro savetnika mogli dobiti odgovore o finansiranju svih namena u poljoprivredi. Elektronsko poslovanje je sve zastupljenije tako da u svakom trenutku možete da popunite kontakt formular na sajtu banke, zakažite sastanak mejlom ili preko telefona kako biste stupili u kontakt sa agro savetnicima. Sa vama na polju od setve do žetve, slogan koji je opravdao poverenje u vrlo teškiom pancemijskom I sušnom agrarnom poslovanju.

Rok za slanje prijava na NLB KomBank Organic konkurs produžen do kraja septembra

NLB banka organizuje i Oganik konkurs – 5 miliona za 10 najboljih ideja. Ove godine se pridružuje i Komercijalna banka kao nova članica NLB grupe i trenutno ima oko 80 prijava na konkursu, a svi zainteresovani se mogu prijaviti do kraja septembra. Ovaj konkurs predviđen je da olakša poslovanje organske proizvodnje koja iziskuje veća finansijska sredstva I ima komplikovanije procesne sisteme.

  Sama prijava je vrlo jednostavna i sastoji se iz preuzimanja obrazca, pripreme projekta i slanja projekta i prateće dokumentacije elektronskim putem na e-mail adrese: organic@nlb.rs i organic@combank.com ili poštom na adrese: NLB Banka a.d. Beograd, Bulevar Mihajla Pupina 165v, 11070 Novi Beograd i Komercijalna banka AD Beograd, Svetog Save 14, 11000 Beograd, sa naznakom „Konkurs za najbolji projekat proizvodnje i prerade organske hrane“. S.C.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *