Subvencije Tehnologije Vesti

Podsticaji po hektaru biće automatski isplaćeni, bez podnošenja zahteva

Svim poljoprivrednicima koji su prethodne godine dobili osnovne podsticaje po hektaru, u 2021. godini biće automatski isplaćen novac na račun, bez podnošenja zahteva i to već od 10.03.2021, saopštilo je Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, a prenosi Poljoprivrednik.

Samo za tu meru podrške, Ministarstvo poljoprivrede je obezbedilo gotovo 7,5 milijardi dinara.

Imajući u vidu da je cena nafte snižena, privremena mera pomoći države po hektaru koja se sprovodila dve godine se stavlja van snage.

Nadležne institucije će pratiti kretanja cene nafte na tržištu i u slučaju naglog rasta, ponovo reagovati.

Novi korisnici subvencija, koji u 2020. godini nisu ostvarili pravo na osnovne podsticaje, a upisani su u Registar poljoprivrednih gazdinstava (RPG) pre 30.09.2020, dovoljno je da za dobijanje pomenute subvencije pošalju sledeće podatke: ime i prezime, broj poljoprivrednog gazdinstva (BPG) i JMBG na mejl podsticaji.pohektaru@minpolj.gov.rs.

Rok za slanje je od 1. marta do 30. aprila, navodi se u saopštenju.

Izmenom Uredbe o raspodeli podsticaja u poljoprivredi i ruralnom razvoju u 2021. godini, Vlada Republike Srbije je 18. februara promenila iznos osnovnih podsticaja po hektaru.

Iznos osnovnih podsticaja po hektaru je smanjen sa 5.200 dinara na 4.000 dinara.

Za osnovne podsticaje po hektaru Srbija je iz budžeta ove godine poljoprivrednicima namenila blizu 9 milijardi i 800 miliona dinara.

Zahtev podneti do 30. aprila

U periodu od 1. marta do 30. aprila potrebno je podneti zahtev za ostvarivanje prava na podsticaje po hektaru Ministarstvu finansija i privrede, odnosno Upravi za trezor.

Zahtev sadrži osnovne informacije o gazdinstvu, zasejanim kulturama po šifri, nazivu i površinama koje su prijavljene u Registru poljoprivrednih gazdinstava.

Obrazac zahteva se popunjava se u dva primerka, a jedan overeni primerak ostaje poljoprivredniku.

Uprava za trezor utvrđuje ispunjenost propisanih uslova za ostvarivanje prava na podsticaje upoređivanjem podataka iz zahteva sa podacima u Registru poljoprivrednih gazdinstava.

Nakon provere, odobrava se isplata, odnosno daje se nalog za prenos novčanih sredstava na namenski račun poljoprivrednog gazdinstva.

Zbog novonastale situacije izazvane pandemijom Kovida 19 i primene epidemioloških mera, ostaje da se vidi da li će se zahtev fizički podnositi Upravi za trezor ili slanjem elektronske pošte, odnosno direktno uplaćivati na namenski račun poljoprivrednih proizvođača kako je činjeno u 2020. godini.

Izmene se odnose i na mere ruralnog razvoja. Umesto 1,7 milijarde dinara opredeljeno je 1,4 milijarde dinara.

Za direktna plaćanja umesto 24,7 milijarde dinara, u 2021. godini biće raspoloživo 22,5 milijarde dinara.

Izmenama je za zahteve po osnovu direktnih plaćanja iz prethodnih godina opredeljeno 4,7 milijarde dinara, umesto 2,4 milijarde dinara.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *