Subvencije Tehnologije Vesti

Počela prijava za podsticaje koje daju država i Svetska banka

Za mala poljoprivredna gazdinstva, ali i za preduzeća počela je prijava za novčane podsticaje koje daje država u saradnji sa Svetskom bankom i maksimalni iznos koji jedno gazdinstvo bespovratno može da dobije je 25.000 evra, a firme 200.000 evra.

Da podsetimo, Projekat, sa ukupnim budžetom od 38 miliona dolara, trajaće tri godine.Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović rekao je za RTS da je prva prijava na konkurs, koji je otvoren do 4. juna, stigla juče, kao i da može da konkuriše svako gazdinstvo.

Javni poziv namenjen je voćarima, povrtarima, vinogradarima i odgajivačima cveća, tako da će imati još dva takva poziva, jedan namenjen za stočare, a posle toga i za ratare, čime će biti obuhvaćene sve proizvođačke grupe.

U odnosu na neke druge, po ovom konkursu novac se dobija unapred, 50 odsto granta, 40 odsto je kreditna podrška, dok 10 odsto mora poljoprivrednik sam da obezbedi. Projekat podržava 14 banaka u Srbiji.

Ukoliko bude više prijava pristupiće se rangiranju, a prednost će imati mladi poljoprivrednici i iz istočne i južne Srbije, odnosno nerazvijena područja. Što se tiče nabavke traktora veliko interesovanje je iskazano, posebno u Priboju i Prijepolju i da je već 120 profaktura izdalo jedno preduzeće.

“Ako traktor košta 20.000 evra s PDV-om, 50 odsto dobijete bespovratno, konkurišete kod Uprave za agrarna plaćanja, ako dobijete rešenje od Uprave, onda idete kod poslovnih banaka da bi ste obezbedili kredit od 40 odsto, to je u konkretnom slučaju 8.000 evra i 2.000 evra morate obezbediti sami”, objasnio je Nedimović.

Onaj ko aplicira za kupovinu traktora, vlasnik treba da ,,zna,, da ga ne može otuđiti pet godina.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *