Drugi pišu Uncategorized Vesti

Po ovim prodavnicama se prodaju proizvodi kojima je ISTEKAO ROK

09.02.2021 

Hrana i piće kojima je istekao rok trajanja, neretko se nađu u trgovinskim objektima koje se reklamiraju kao prodavnice zaplenjene robe.

IZVOR: ISTOCK/GETTY IMAGES PLUS/ELDINHOID

Poslednji slučaj dogodio se ove nedelje na Banjici u Beogradu, zbog čega je u vanrednu kontrolu otišla inspekcija Ministarstva poljoprivrede.

Informaciju da prodavnica u Crnotravskoj prodaje prehrambene proizvode kojima je istekao rok trajanja objavila je tiktokerka koja se predstavlja kao “Ljubimmica”, i izazvala buru među svojim pratiocima. Ona je rekla i da joj se na to žalilo više ljudi koji kupuju ne ne samo u toj radnji, već širom Beograda.

Radnji koje se reklamiraju kao prodavnice zaplenjene robe, po podacima sajta Potrošački savetnik, ima desetak u Beogradu.

Kako je rečeno u Upravi carina, ta institucija nema svoje maloprodajne objekte niti ikakve veze sa prodavnicama koje se reklamiraju da prodaju zaplenjenu robu. Takva roba, čiji promet na teritoriji Srbije ne podleže krivičnom gonjenu, najpre se oglašava i onda prodaje na javnim licitacijama zainteresovanim licima. Iz Uprave carina objašnjavaju da vlasnici radnji gde se takva roba kasnije prodaje, iz marketinških pobudastavljaju “carina” u ime svojih radnji.

U Nacionalnoj organizaciji potrošača rekli su da do sada nisu imali pritužbe na takvu vrstu prodavnica, ali su građanima koji kupuju u njima skrenuli pažnju da se u slučaju da primete robu koja je pri kraju roka ili joj istekao rok, a nije jasno obeležena kao takva, obrate ili njima ili Poljoprivrednoj inspekciji.

U Potrošačkom savetniku su rekli da su najviše pritužba građana dobijaju na istek roka trajanja neke robe. Po Nenadu Bumbiću, njihovom direktoru, problem nastaje pošto te prodavnice prodaju isključivo robu koja je oduzeta, a to znači da prvo neko na samoj carini mora da je oduzme, da sprovede sve procedure oko oduzimanja, koje često uključuju i sudski postupak.

“Tek kada se procedura oduzimanja završi, Carina može da oglasi i organizuje javnu prodaju/licitaciju i da trgovac uzme robu. Jasno je da, u odnosu na standardnu robu, mnogo više vremena prođe dok oduzeta roba dođe na policu prodavnice, a samim tim je i verovatnije da će joj isteći rok”, rekao je Bumbić.

On je pozvao građane da obavezno uzimaju račun i da se ako utvrde da su kupili robu kojoj je prošao rok, odmah jave ili udruženjima potrošača ili Ministarstvu poljoprivrede. (Mondo/Blic)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *