Ratarstvo Vesti

PKS predlaže kvote na izvoz pojedinih žitarica

Privredna komora Srbije predložila je Vladi Srbije uvođenje kvota na izvoz pojedinih žitarica, ali ne i potpuno ograničavanje njihovog izvoza, kako bi se ostavila mogućnost poljoprivrednicima da zbog povećanih berzanskih cena žitarica, prodajom istih ostvare zaradu i na taj način nadomeste rastuće troškove cena goriva, izjavio je Marko Čadež, predsednik Privredne komore Srbije.

Čadež je gostujući na RTS-u naglasio da su uvek, pre svih privrednih pitanja, ljudski životi na prvom mestu i da država i Privredna komora Srbije rade sve da se još jedan preostali vozač kamiona koji se nalazi u okolini Kijeva izbavi i krene ka Srbiji.

„Četiri vozača kamiona koji su skoro dve nedelje bili zatočeni sa ukrajinske strane ukrajinsko-poljske granice, prošli su jutros granicu, ušli u Poljsku, i krenuli ka Srbiji i to je zaista velika stvar“, istakao je Čadež i zahvalio nadležnima bez kojih, kako je rekao, ne bi bila moguća evakuacija naših vozača kamiona iz Ukrajine.

Predsednik PKS je govoreći o uticaju ukrajinske krize na međunarodnu i domaću privredu rekao da nikada do sada nije bilo toliko nepoznanica kada su u pitanju posledice po globalnu ekonomiju ali da je situacija u našoj zemlji stabilna i da imamo dovoljno svih osnovnih životnih namirnica.

„Situacija u Srbiji jeste stabilna ali nismo ostrvo koje funkcioniše samo po sebi. Sigurno je da ćemo osetiti poskupljenja u narednom periodu ali ono što je dobro je da je Vlada Srbije na vreme i među prvim zemljama u ovom delu Evrope reagovala kako bi na vreme obezbedila zalihe i napunila robne rezerve“, naveo je Čadež.

Dodaje i da Srbija danas u poređenju sa poslednjim cenama gasa na berzama, plaća 13 puta manju cenu u odnosu na tržišnu cenu, zahvaljujući pravovremenoj intervenciji države.

„Transport je poskupeo 30-40  posto i duže traje. Zaobilazna ruta ka Ruskoj Federaciji, umesto 13 dana koliko je trajao transport pre krize, sada traje 26 dana i dosta je otežan. Ukoliko kamion ide za Rusiju, za sada taj protok robe ide normalno. Međutim, u povratku sve češće u zemljama EU robu u tranzitu iz Rusije ne žele i praktično se vraća prazan kamion jer je roba pod sankcijama i to utiče na cenu. Platni promet funkcioniše ali je usporeniji“, objasnio je Čadež.

Privredna komora Srbije, kaže, svakodnevno prati kretanja na domaćem i međunarodnim tržištima, od cena energenata, platnog prometa do stanja zaliha građevinskog materijala, sirovina, i za robu privrednika koji su ugroženi situacijom u Ukrajini, traži alternativna treća tržišta.

Podseća da je Privredna komora Srbije pokrenula juče dnevni servis za informisanje privrede i javnosti o dešavanjima na međunarodnom i domaćem tržištu i pozvao privrednike da prate sve aktuelne informacije na sajtu PKS. / PKS/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *