Drugi pišu Uncategorized Vesti

Paket pomoći nije besplatan, kod nas je sve skriveno

sreda, 27. januara 2021.

Najavljeni novi paket pomoći građanima i privredi nije besplatan, doći će na naplatu, skup je i najčešće će biti finansiran iz inostranstva, tvrdi ekonomista Miodrag Zec i ocenio da će taj novac morati da bude vraćen, a da ćemo se naći “u problemu” ako u međuvremenu ne osposobimo i radikalno ne restruktuiramo ekonomiju.

Manje-više sve vlade sveta prave ekonomske programe koje sadrže pomoć, ali nema besplatnog ručka – Vlada ne može da da nešto što pre toga nije uzela, naglasio je Zec povodom najave da će građanima biti isplaćeno dva puta po 30 evra, a penzionerima 50 evra, uz nove mere podrške privredi.

Zec je podsetio da je prošle godine takođe podeljen masivni paket pomoći privredi i građanima i da je zabeležen najmanji pad bruto domaćeg proizvoda (BDP).

“To se sada koristi kao moćna propagandna poruka – a zapravo nama je išla u korist struktura naše proizvodnje, a zaboravlja se da smo prošle godine imali najveći procenat deficita budžeta, porastao je javni dug i odatle taj novac za paket pomoći”, rekao je Zec.

Upozorio je i da insistiranje na udelu javnog duga u BDP takođe ne govori samo po sebi o stanju ekonomije.

“Ako su najzaduženije zemlje Japan i SAD, pa i Kina – da li to znači da smo mi bolji sa udelom duga u BDP od 60 odsto? Pa ne znači”, objasnio je Zec.

On je ocenio i da trošenje javnog novca mora biti transparentno, evidentirano i obrazloženo, a da je kod nas “sve skriveno i stvara se iluzija da se nešto može naći – jedan od primera je i spomenik Stefanu Nemanji”.

“Ako je neko privatno donirao novac za podizanje spomenika – hvala mu, ali treba znati ko je, a ako je plaćeno javnim sredstvima, treba da znamo kojim”, poručio je Zec, za koga je nesporno to da Stefan Nemanja zaslužuje spomenik. N 1

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *