Ratarstvo Tehnologije Vesti

Otvoreni silosi i skladišta austrijske kompanije RWA u Rumenki

„Naša zemlja je sigurna za investiranje, investicije se realizuju čak i u veoma teško vreme kada se suočavamo sa kovid krizom. Vojvodina je uspela da sačuva gotovo sva radna mesta, i to je veoma važna vest“, izjavio je predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović nakon otvaranja novoizgrađenih silosa i podnih skladišta austrijske kompanije RWA u Rumenki.

Pokazatelj da se krećemo u dobrom pravcu, prema njegovim rečima, jeste ulaganje jedne od najznačajnijih austrijskih kompanija u oblasti poljoprivrede.

„Pre tri godine pregovarali smo o ovoj investiciji u Pokrajinskoj vladi, i ovo je važan signal jer je jedna ovako značajna austrijska kompanija odlučila da uloži novac u Srbiji“, izjavio je predsednik Mirović.

Kako je naveo, kad ovako velika kompanija dođe u našu zemlju, to je signal i za druge, manje kompanije da nastave sa ulaganjem.

Kapacitet silosa je 16.000 tona semenske robe i biće zaposleno u dve faze dvadeset radnika.

„Nastavljamo sa razvojem naše kompanije i početkom naredne godine počinjemo izgradnju doradnog centra. Plan je da ceo projekat, vredan više od 15 miliona evra, bude završen do 2026. godine“, kazao je direktor RWA za Srbiju Dušan Mezulić.

„Vojvodina je najpovoljnija pokrajina u Evropi za ulaganja u poljoprivredu, ponosni smo što smo ovde, imamo velike planove za nastavak poslovanja u Srbiji“, kazao je generalni direktor RWA Rajnhard Volf.

Mezulić dodaje da je Rumenka strateški važna pozicija za razvoj srpske poljoprivrede:

„Zbog blizine luke u Novom Sadu, blizine autoputu, kanalu Dunav-Tisa-Dunav i blizine poljoprivrednim proizvođačima, Rumenka je jedno od najvažnijih mesta za razvoj poljoprivrede u Republici Srbiji. Drago nam je što ćemo upravo tu imati najsavremenije postrojenja za skladištenje i doradu strnih žita i sojeˮ.

Svečanom otvaranju kompleksa objekata za skladištenje žitarica prisustvovali su Igor Mirović, predsednik Pokrajinske vlade, Karin Traunmiler, zamenica ambasadora Austrije u Republici Srbiji, Mihael Dobersberger, trgovinski ataše u Ambasadi Austrije i lokalni poljoprivrednici i kooperanti.

Ambasador Austrije u Srbiji, Nikolaus Luteroti, napomenuo je da su ovakve investicije značajne za jačanje veza dveju država: „Srbija i Austrija imaju odličnu višegodišnju saradnju na svim nivoima i sa ponosom ističemo da smo među najvećim investitorima u srpsku privredu. RWA u Srbiji posluje duže od jedne decenije i drago mi je što jedna takva kompanija, iz godine u godinu, unapređuje svoje poslovanje u Republici Srbiji. Logistički kompleks u Rumenci je jedan od najvećih centara tog tipa i sigurno će biti podstrek investicijama drugih austrijskih kompanija.ˮ

RWA više od 10 godina posluje u Srbiji i ulaže u domaće poljoprivredne proizvode, a najviše u oblastima kukuruznih sorti, soje, uljane repice i pšenice. Nedavno su otvorili silos u Zrenjaninu, a njihove investicije obuhvataju i otkup merkantilne robe, terminsko ugovaranje robe i snabdevanje poljoprivrednika repromaterijalom. RWA je jedna od najstarijih zemljoradničkih zadruga na svetu. Formirana je u 19. veku, a i dalje je u vlasništvu svojih zadrugara.

Austrijska kompanija lider je na tržištu poljoprivrede u trgovini merkatilnom robom, semenima, mineralnim đubrivima i sredstvima za zaštitu bilja. /Pokrajinska vlada FOTO: POKRAJINSKA VLADA

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *