Tehnologije Uncategorized Vesti

Otvoreni Balkan briše granice za promet hrane

Potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Branislav Nedimović pozvao je narodne poslanike da podrže Sporazum o saradnji u veterinarskoj, fitosanitarnoj i oblasti bezbednosti hrane i hrane za životinje, koji je potpisan 21. decembra u Tirani, u okviru „Otvorenog Balkana“.

Nedimović je u Skupštini Srbije istakao da su srpska veterina i fitosanitarna zaštita apsolutno spremne za ovaj projekat od ponedeljka, 3. januara.

On je podsetio na to da u međusobnoj trgovini između Srbije, Severne Makedonije i Albanije do sada uopšte nisu bile priznate laboratorijske analize hrane, bez obzira na to da li je ona biljnog ili životinjskog porekla.

Kada neko poželi da hranu iz Elbasana pošalje za Beograd, Novi Sad, Suboticu ili iz Niša za Kumanovo, svaki put je na prelazu morala da bude ponovo uzorkovana i da se čeka na analize, pa da se tek onda nađe na tržištu, objasnio je potpredsednik Vlade.

Prema njegovim rečima, sa ovim sporazumom te barijere se apsolutno ruše jer će sada biti potpuno usaglašene laboratorijske analize za ove tri zemlje, i sve što je izdato u Tirani važi i u Zrenjaninu, sve što je izdato u Novom Sadu važi i u Tetovu.

Suština je, kako je naveo, da na graničnom prelazu koji je najfrekventniji – Preševo–Tabanovci nema zaustavljanja robe biljnog i životinjskog porekla, a pri tome se potpuno poštuje načelo bezbednosti hrane.

Izuzetno je važno da se ceo ovaj prostor u razmeni hrane, koji je sada vredeo približno 450 miliona evra, uveća do milijardu evra, podvukao je on i dodao da će zbog bezbednosti hrane postojati takozvani monitoring koji je međusobno usaglašen.

Nedimović je ukazao na veliki značaj inicijative „Otvoreni Balkan“, jer smo sada dobili još 50 odsto ljudi koji će biti konzumenti srpske hrane, ali i prostor na kojem će za 50 odsto biti više radne snage.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *