Tehnologije Voćarstvo

Otežan plasman na inostrano tržište utiče i na nižu otkupnu cenu šljiva

Voćari su već u startu iskazali nezadovoljstvo ovogodišnjim rodom šljiva, bez obzira što berba počinje za desetak dana. U razgovoru za biznis.rs direktor Instituta za voćarstvo Darko Jevremović potvrđuje da ove godine treba očekivati manji rod šljive pd prošlogodišnjeg, na šta je uticalo više faktora.

– To su, pre svega, pojava poznih prolećnih mrazeva, elementarnih nepogoda (grad), kao i dugi sušni periodi tokom letnjih meseci ove godine. Na rod su indirektno uticala i poskupljenja mineralnih đubriva, pesticida i goriva, pa je smanjen nivo agrotehničkih mera koje se primenjuju u zasadima. U pojedinim regionima rod je iznad očekivanog, ali u brojnim voćnjacima gotovo i da nema plodova jer je došlo do izmrzavanja cvetova i zametnutih plodova usled niskih prolećnih temperatura – kaže Jevremović.

Još veće nezadovoljstvo voćari iskazuju zbog najava da će otkupna cena biti ispod očekivanja i svakako niža u odnosu na prošlogodišnju. Logika pokazuje da bi zbog manjeg roda voće ove sezone trebalo da bude skuplje, dok se otkupljivači pravdaju zakonima tržišta.

– Kao što znate, cena plodova voća zavisi od ponude i potražnje. Ove godine se očekuje niža otkupna cena šljive u odnosu na prošlogodišnju, pre svega zbog velikih turbulencija na svetskom nivou iz poznatih razloga. Posledica toga je znatno otežan plasman proizvoda na inostranom tržištu – ocenjuje Jevremović.

On, ipak, ističe tradicionalno veću potražnju za određenim sortama, kao što su čačanska rodna i čačanska lepotica, za potrebe brojnih domaćih destilerija koje se bave proizvodnjom rakije šljivovice.Institut za voćarstvo je na sebe preuzeo obavezu edukovanja proizvođača, kao i nabavku kvalitetnog sadnog materijala.

– Najvažnija preporuka za sve voćare je da slušaju savete nauke i struke. Brojni voćari usvajaju nova saznanja iz oblasti voćarstva i unapređuju svoju proizvodnju. Osnovni cilj u voćarskoj proizvodnji je postići visoke prinose i vrhunski kvalitet plodova, a to se može postići upravo primenom savremenih agrotehničkih i pomotehničkih rešenja. Primena savremenih tehnologija i konkurentnost na tržištu mora biti imperativ svakog voćara – objašnjava Jevremović.Prenoseći utiske sa terena on ističe da sve voćne kulture imaju umanjen rod u odnosu na prošlu godinu.– Kao i kod šljive, brojni faktori su uticali na smanjenje roda. Konačne podatke ćemo imati kada berba svih kultura bude završena – zaključuje Jevremović. Izvor: biznis.rs

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *