Tehnologije Uncategorized Vesti

Odražan Agro Belegrade

Konferencija Agro Belgrade 2021 održana je danas na Beogradskom sajmu uz učešće ministra poljoprivrede Branislava Nedimovića i beogradskog sekretara za poljoprivredu Milinka Veličkovića.

Nedimović je izrazio zadovoljstvo zbog održavanja ovog skupa uprkos pandemiji, dodavši da poljioprivreda svojim rezultatima zaslužuje pažnju.

“Mi smo 2020. napravili rekorde i u pogledu spoljotrgovinske razmene, imali smo 4,13 milijardi dolara izvoza, što nismo imali nikad, napravili smo suficit u agrobiznisu za državu od 1,8 milijardi dolara i to je bila jako važna stvar za BDP. Podsetiću vas samo da je pre pet godina taj izvoiz bio negde 2,5 milijarde, tako da je došlo do rasta od preko 60-70 odsto srpskih poljoprivrednih proizvoda i srpske prehrambene industrije”, istakao je ministar.

Dodao je da su ove manifestacije samo još jedan način da se pokaže šta to srpski poljoprivredni proizvođač imogu.Sekretar za poljoprivredu Grada Beograda MIlinko Veličković rekao je da Beograd iz godine u godinu povećava iznos sredstava namenjen podsticajima u poljoprivredi.

Skupu se video linkom obratila i direktorka USAID Kancelarije za demokratski i ekonomski razvoj Šenli Pinčoti, koja je naglasila da se značaj poljoprivrede u Srbiji ogleda u činjenicama da je ona prošle godine činila 15 procenata BDP-a i da je u poljoprivredi angažovano 15 procenata od ukupnog broja zaposlenih.

“Međutim, ima mesta za poboljšanje. Kako bi se ubrzao rast, agrobiznisi mogu da unaprede kvalitet svojih proizvoda, pobojšaju izvoz i osvoje nova tržišta. Lideri na tom putu su proizvođači voća i povrcća, s obzirom na to da potražnja za svežom i zdravom hranom raste globalno”, rekla je Pinčotijeva.

Dodala je da zapadna tržišta nude mogućnosti za agrobiznise uz usvajanje novih standarda, inovativnost i stvaranja novih partnestava, u čemu USAID pomaže.

U stručnom delu kjonferencije razgovarano je o perspektivama izvoznih tržišta voća i povrća, potencijalu jabučastog i koštičavog voća i sadnog matarijala, modelima finansiranja agrobiznisa u Srbiji u 2021. i naprednim tehnologijama u voćarstvu i povrtarstvu.

Viškova ima više nego što trgovine mogu da apsorbuju

Ministarstvo poljoprivrede Srbije do sada je pomoglo da se proda dvadesetak šlepera krompira iz zaliha proizvođača kojih ima mnogo više nego što može da apsorbuje bilo koji trgovinski lanac, izjavio je danas ministar poljoprivrede Branislav Nedimović.

On je na otvaranju konferencije Agro Belgrade 2021 na Beogradskom sajmu rekao i da je prema zvaničnim podacima 2019. godine na srpskom tržištu bilo 96 odsto domaćeg krompira, a svega četiri odsto uvoznog.

“Prošle godine u septembru imali smo dobru cenu i potražnju od strane ruskog tržišta od 25 dinara po kilogramu, što je bila niža cena nego 2019, i verovatno su mnogi pomislili da će kasnije doći do rasta cena. Desio se obrnuti slučaj. Zbog toga što ne rade hoteli, restorani, nema proslava, a to su glavni rezervoari koji upijaju u sebe ovu vrstu poljoprivrednog proizvoda”, objasnio je Nedimović.

Dodao je da ministarstvo pomaže proizvođačima na prostoru Gornjeg Milanovca, Ivanjice i Prijepolja.
“Moram da kažem da smo imali jednu čudnu situaciju. Pre nekoliko dana zvali su nas iz Prijepolja, mi smo obezbedili kamione, kupce, sve po ceni od 13 dinara. Kad smo im došli, ljudi su rekli da neće da prodaju, čekaju bolju cenu. E, ja tu ne mogu ništa. Za sve ostale stvari gde neko hoće da proda, tu možemo bez ikakvih problema da rešimo stvar. Za sada spram zahteva. Ne možemo mi verovatno znati za svaki pojedinačni zahtev, ali ko nam se javi, mi nastojimo da pomognemo”, naglasio je ministar poljoprivrede.

Nedimović je dodao da iako će neko reći da to nije posao Ministarstva, on mislim da je njegov posao da se pobrine da srpski poljoprivrednici prodaju što više robe.

Podsetimo prvi Agro belegrade sajam održan je prošle godine sa zavidnim brojem izlagača, međutim zbog pandemije koronavirusom ove godine je izostalo učešće izlagača ali i posetilaca. Putem zvaničnog kanala na istoj stranici ,,Agro Belegrade,, možete pogledati 4 celine kojima su stručnjaci u posebnim izlaganjima pokušali da približe aktuelne teme, ulaganja, voćarstvo, povrtarstvo i pristup fondovima EU.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *