Stočarstvo Tehnologije

Od 1. aprila obavezno obeležavanje domaćeg mesa posebnom oznakom

Meso i proizvodi u kojima je najmanje 50 procenata mesa domaćeg porekla u svim trgovinama u Srbiji od sutra će nositi oznaku „Proizvedeno u Srbiji“.Obaveza proizvođača mesa i mesnih preprađevina da prodavcu dostavi izjavu kojom garantuje da je njegov proizvod u skladu sa propisima i da moze da se obeleži grafičkom oznakom „Proizvedeno u Srbiji“, a da prodavac to jasno mora da istakne na mestu gde se prodaju ti proizvodi u njegovom objektu ili u vitrinama u kojima su izloženi.

Jedna od najbitnijih informacija za potrošače, pored cene i roka trajanja, je informacija o poreklu. Smislili smo najjednostavniji način da to obeležimo, bez menjanja ambalaže, a da opet znate da je to proizvod u skladu sa propisima, rekao je Tan‌jugu šef Odseka za označavanje hrane, šeme kvaliteta poljoprivrenih proizvoda i organsku proizvodnju u Ministarstvu poljoprivrede Branislav Raketić.

Osim garnacije proizvođača da je meso domaće, kontrolisaće ga Uprava za veterinu, odnosno veterinarska inspekcija, koja vrlo lako može da uđe u trag poreklu proizvoda na osnovu radnog naloga u mesnoj industriji, a u nalozima piše poreklo sirovine i sastojci koji idu u određenu prerađevinu.

Ova odluka treba da pomogne ne samo potrošačima, već i domaćim proizvođačima stočne hrane, mesa, mesnih proizvoda i klaničnoj industriji. S.C.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *