Drugi pišu Uncategorized Vesti

Nivo korupcije u Srbiji još uvek ispod svetskog proseka

Biznis.rs 28.1.21. Zoran Pavić Foto: Pexels.com

Srbija je sa 38 poena zauzela 94. mesto na listi formiranoj prema Indeksu percepcije korupcije (CPI) za 2020. godinu, objavila je Transparentnost Srbija (TS), uz ocenu da se Srbija i ove godine smatra zemljom u kojoj je nivo korupcije visok. Prošle godine Srbija je bila na 91. mestu.

Kako je naglašeno, Srbija se drugu godinu za redom nalazi u donjoj polovini svetske liste percepcije korupcije. SA ovogodišnjim skorom Srbija se nalazi pet poena ispod svetskog proseka (43) i 19 poena ispod evropskog proseka.

Kako je naglasila izvršna direktorka “Transparentnost Srbija” Bojana Medenica, ocena za 2020. godinu najlošija je za Srbiju poslednjih osam godina. Ona je dodala je da poziciju na rang listi prema CPI 2020 Srbija deli sa jos sedam zemalja – to su Brazil, Etiopija, Kazahstan, Peru, Šri Lanka, Surinam i Tanzanija, dok su na vrhu liste Novi Zeland i Danska sa 88 poena. a na dnu liste su Somalija i Južni Sudan sa indeksom 12.

Foto: Piqsels.com

“U našem regionu, bolje rezultate na CPI 2020 imaju Hrvatska (47) Crna Gora(45), Mađarska, Bugarska i Rumunija (44) dok su nešto lošije od Srbije rangirane Albanija (36) i Bosna i Hercegovina i Severna Makedonija (35), kao i za teritoriju Kosova, za koje se rade posebna istraživanja (36)”, rekla je Medenica.

Programski direktor TS Nemanja Nenadić upozorio je da Srbija nazaduje na lestvici CPI iako je borba protiv korupcije bila prioritet u 2020. godini, a na značaj borbe protiv korupcije ukazivali su i građani i privrednici u različitim istraživanjima.

“Vladavina prava i borba protiv korupcije je jedno od ključnih merila za napredak u evrointegracijama, a CPI je samo jedan od pokazatelja da je njegov napredak u praksi zakočen” ocenio je Nenadić.

Indeks percepcije korupcije već dvadeset šestu godinu za redom sačinjava vodeća antikorupcijska organizacija na globalnom nivou, Transparency International. Ove godine je rangirano 180 zemalja i teritorija, isto kao i godinu dana ranije. Zemlje se boduju na skali od 100 (veoma čiste) do 0 (veoma korumpirane). 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *