Agroekologija Vesti

NESNOSAN SMRAD I DALJE SE ŠIRI ZLATAROM

Meštani i danas blokraiju deponiju, ne dozvoljavaju komunalcima iz Sjenice da priđu blizu

01.04.2021.

Meštani više podzlatarskih sela i danas, drugi dan zaredom, drže pod blokadom nesanitarnu deponiju na brdu Goveđak na Zlataru, blizu svojih kuća i ne dozvoljavaju komunalcima iz Sjenice da na ovu deponiju koja je pravo ruglo odlažu smeće iz grada na Pešteru.

Meštani kažu da neće odstupiti od zahteva da se ova deponija odmah zatvori, dodajući da ne mogu da žive od nesnosnog smrada koji se širi sa deponije, od dima jer je deponija često zapaljena, od čopora pasa lutalica, gavranova koji raznose smeće svuda okolo.

– Ova deponija je neviđena bruka. Planina Zlatar je jedan od najlepših delova Srbije, a kada turisti krenu ovamo iz pravca Novog Pazra, Sjenice, Kopaonika, Kraljeva, prvo što vide je ovo ruglo u srcu planine. Mislim da je ova deponija sramota za čitavu Srbiju i pokazatelj kako se odnosimo prema prirodi – kaže Boban Vasojević, jedan od meštana.

FOTO: Z.Č.

Najgore od svega jeste što se, kažu meštani Lopiža, Gornjih i Donjih Goračića,Aljinovića, koji blokiraju deponiju, na Goveđak dovozi i klanični otpad iz Sjenice od kog se širi nesnosan smrad.

– I noćas je, kad nikoga od meštana nije bilo blizu deponije, neko iz Sjenice dovezao i ovde istovario veću količinu klaničnog otpada, bruka i sramota – kažu meštani.

U opštini Sjenica ponavljaju da potpuno uvažavaju i razumeju stavove i zahteve meštana koji blokiraju deponiju, ali da taj problem nije moguće brzo rešiti, da Sjenica nema rešenje bez pomoći države, i da je jedino rešenje za Sjenicu sanitarna deponija Banjica kod Nove Varoši čija je gradnja u toku.

Inače, na nesanitarnu i neuređenu deponiju na Goveđaku otpad iz Sjenice odlaže se već 14 godina. (Kurir.rs

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *