Povrtarstvo Tehnologije Vesti

Nema praznika za vredne paore

Vremenske prilike u vidu niskih temperatura i mraza u aprilu uticale su i na proizvodnju povrtarskih kultura. Zbog hladnog vremena kasni sezona u povrtarstvu, kažu na poljoprivrednom gazdinstvu Krainov iz Čuruga, koje se bavi proizvodnjom povrća i u zaštićenom prostoru i na otvorenom polju. Za sada, kako ističu, slabo im ide prodaja rasade, a izvesno je dodaju još Krainovi da će imati i ekonomske štete u proizvodnji krompira, kao posledicu lošeg vremena.Poljoprivredno gazdinstvo Krainovih iz Čuruga dugo godina je u povrtarskoj proizvodnji, a ono po čemu će pamtiti početak nove sezone je kašnjenje vegetacije biljaka, zbog nepovoljnih vremenskih uslova.“Ova sezona je loše startovala, sve kasni, vreme je jako loše, hladno je. Ovde u plastenicima ložimo, a uveče pogotovu i preko dana, puno nas to košta, a ne možemo nazad. Trebali smo napolje nešto da rasađujemo, ne možemo, kiša stalno pada i hladno je i ne smemo biljke da iznesemo na otvoreno napolje. Videćemo šta će biti, ali kasniće dosta sve“, rekao je Toša Krainov.

Ilustracija: Propala rano posejana šargarepa

Gazdinstvo Krainovih posadilo je dva hektara pod krompirom. Kažu da je neizvesno kako će zbog nepovoljnog vremena opstati zasnovana proizvodnja.

„U zadnjih desetak godina nije bilo ovako vreme. Uglavnom smo radili proizvodnju za ranije pristizanje za mladi krompir, a jedan deo za kasniju proizvodnju. Ove godine je sve pomereno, mart je bio lep, a april hladan i dosta je oštećeno i to što je niklo“, saopštila je Milica Krainov.

Stručnjak za povrtarstvo dr Janko Červenski sa Instituta za ratarstvo i povrtarstvo u Novom Sadu kaže da su niska temperatura i mraz uticali na proizvodnju povrća.

„Povrtarske biljke su na ove niske temperature odreagovale različito sa različitim stepenom otpornosti od oštećenja od samo nekoliko biljaka do čak propadanja celog useva, što je recimo bilo na posejanoj mrkvi ili rotkvici koja je u potpunosti propala usled ovih niskih temperatura“, izjavio je dr Červenski.

Kako smo svedoci globalnih klimatskih promena, stručnjaci napominju da proizvođači moraju da investiraju u novu opremu i nove tehnologije proizvodnje i u cilju sprečavanja negativnog uticaja niskih temperatura i mraza po gajene biljne vrste. Izvor:https://www.rtv.rs/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *