Ratarstvo Reč struke Tehnologije

Ne žuriti sa prihranom pšenice

Februarski visoki plus i prethodni minus nisu novina za ovo doba godine. Oscilacije temperaturnih kolebanja u prethodnom periodu nisu ugrozila stanje pšenice . Žito je u fazi mirovanja i u dobrom je stanju. 

Stručnjaci savetuju ratarima da još uvek ne započinju prihranu, ali da obavezno urade analizu zemljišta, s obzirom na vrlo različite probne uzorke, kažu u PSSS .Veoma nestabilne dnevne temperature u prethodnom periodu nisu u većoj meri ugrozile stanje pšenice u Srbiji
Smena hladnih i toplih dana još uvek nema uticaj na pšenicu koja je u fazi početka bokorenja.

Tokom januara, područje Kraljeva primilo je dosta padavina, tako da je i stanje sa vodnim zalihama sasvim zadovoljavajuće. Ratari uveliko razmišljaju o prihrani, ali stručnjaci savetuju da se sa tim poslom sačeka.
-Tokom januara meseca smo imali oko 50 litara kiše što je lepa zaliha za predstojeći prolećni period. Napomenuo bih da poljoprivrednici ne treba da žure sa prihranom već da je započnu u drugoj polovini februara. Najbolje bi bilo da urade analizu zemljišta jer su probni uzorci koje smo radili na prisustvo azota veoma različiti, kažu iz Poljoprivredne stručne službe Kraljevo

Cena pšenice trenutno je povoljna za proizvođače, ali retko kome su ostale zalihe nakon predaje žita tokom žetve. Sa druge strane za stočare ovaj period je izuzetno težak, naročito za one koji su imali plavljenja, podsejavanje i ostali sa malo hrane do prelaznog perioda.

Inače ovih dana se očekuje još jedan talas zahlađenja sa snegom, što je još jedan razlog da se sačeka sa hranivima.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *