Stočarstvo Vesti

Ne daju “zdrav” novac od KUKURUZA za “bolestan” novac od SVINJA

autor BIZLife 23/01/2021

Niske cene svinjskog mesa smanjuju proizvodnju svinja, iako je na pomolu dozvola za izvoz tog mesa u zemlje Evropske unije, rekao je predsednik Asocijacije stočara Srema i Mačve Zoran Erić.

On je za Betu rekao da se neće brzo steći svi uslovi za izvoz jer, iako je obaveza vakcinacije svinja protiv klasične kuge prestala u decembru 2019. godine, sada se ispituje da li ima tragova ostataka vakcine u životinjama kako bi se dozvolio plasman tog mesa u zemlje EU.

Ministar poljoprivrede Srbije Branislav Nedimović rekao je na TV Prva da se ove godine očekuje početak plasmana svinjskog mesa iz Srbije na tržiste EU, prvi put posle 30 godina.

Erić je rekao da azijske zemlje nisu pristale ni da se zbog pojave afričke kuge, pre oko godinu dana na to tržište izvozi svinjsko meso iz regiona Srbije koji nisu bili zaraženi tom bolešću.

“Kina uvozi svinjsko meso iz Španije i Holandije gde nije registrovana svinjska kuga, a Nemačka ima višak svinjskog mesa koje u smrznutom stanju izvozi i u Srbiju”, rekao je Erić.

Dodao je da će se, dok ne krene izvoz, svinjski stočni fond još smanjiti jer su sada bagatelne cene mesa, od 120 do 130 dinara po kilogramu žive vage. Erić je rekao da se ne isplati toviti svinje po tim cenama, posebno sada kada su kukuruz, pšenica i druga hrana poskupeli od deset do 15 odsto.

“Mnogi uzgajivači smanjuju proizvodnju jer ne žele ‘zdrave’ novce od prodaje kukuruza, pšenice i soje da ulažu u ‘bolesne’ novce od prodaje svinja”, rekao je Erić, dodajući da ima dosta proizvođača koji su zaduženi kreditima i da će ih samo to prisiliti da nastave proizvodnju svinja.

To udruženje je, prema njegovim rečima nedavno uputilo zahtev Ministarstvu trgovine da se subvencija po tovnoj svinji sa 1.000 dinara poveća na 3.000 dinara i uvedu kvote za uvoz smrznutog mesa, ali da još nisu dobili odgovor.

On je rekao da bi proizvođačima svinja danas bila potrebna firma, poput bivšeg Geneksa koja bi tražila tržišta za svinjsko meso i izvozila ga. Neophodno je, kako je rekao, istisnuti prekupce iz lanca od proizvodnje do prerade mesa u klanici.

Izvor: Beta

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *