Uncategorized Vesti Voćarstvo

Nakon jabuka, usred leta procvetale i kupine

Voćari su zadovoljni rodom i kvalitetom ovogodišnjih plodova

Berba kupine u podnorudničkim selima uveliko traje i dok je cena još uvek diskutabilna, voćari su zadovoljni rodom i kvalitetom ovogodišnjih plodova. Prilikom berbe Bojan Mijailović iz sela Vojkovci kod Topole u zasadima ovog voća uočio je neobičnu pojavu.

– Pojedine grane potpuno su procvetale kao da su proleće. Uz plodove, može da se beru i cvetovi. Kupine gajim dugo godina, ali ovo se prvi put dešava. Nadam se da ovo cvetanje kad mu vreme nije, neće uticati na rod sledeće godine – rekao je Bojan.

Prema njegovim rečima, stari su govorili da kada voće ponovo procveta biće oštra i duga zima, međutim, stručnjaci iz oblasti voćarstva ovakvu pojavu pripisuju klimatskim promenama.

Foto: RINA

– Klima se dosta promenila, a biljka ne može da prepozna datum, vremenske prilike je mogu zavarati, zbog toga se dešavaju ovakve pojave. U biljci dolazi do fiziološkog poremećaja pa na nekim rodnim grančicama može doći do plodonošenja i cvetanja u isto vreme – objašnjava biolog Duško Brković.

Cvetanje kupina u avgustu, nije prva ovakva pojava u Topoli, jer su pre nepunih mesec dana u voćnjaku Radenka Androvića  procvetale jabuke.

– Čuo sam i viđao da voće ponekad ponovi svoje cvetanje u jesen, ali u letnjim mesecima još nisam. Sada je na jednoj grani cvet, na drugoj plod – izjavio je Radenko. RINA

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *