Stočarstvo Tehnologije Vesti

Najveći kompleks svinjarskih farmi na svetu proizvodiće 2,1 milion prasadi godišnje

Izvor: Agroklub | Utorak, 08.12.2020

(Foto: Tsekhmister/shutterstock.com)

Kineski Muyuan Foods je korporacija koja ima za cilj da uzgaja više svinja na jednom mestu nego bilo koja druga kompanija na svetu. Iako se zbog afričke svinjske kuge (ASK) ovo čini rizičnom investicijom, ne odustaje zbog dobiti od 21 milijarde juana (oko 2,66 mlrd EUR).

Farmu su počeli da grade u martu, a u septembru otvorili prvu od 21 zgrade. Tada su predstavili i dinamiku kojom će ovi ogromni, industrijalizovani objekti zameniti male tradicionalne farme.

– Pogodili smo vrlo povoljno razdoblje za gradnju. Cene svinja su vrlo visoke, naša je dobit zaista dobra, a novčani protok veliki – rekao je reutersu zamenik direktora pomenute kompanije Kvin Jun.

Na ovoj višespratnoj farmi biće smešteno 84.000 krmača i njihove prasadi. Dakle, ona može smestiti pet puta više jedinki od uobičajenih farmi na istom području i čak deset puta više od tipičnog uzgajališta u Sjedinjenim Državama. Cilj je proizvesti oko 2,1 miliona svinja godišnje. Međutim, veliki broj životinja na istoj površini nosi i određeni rizik. Na primer, virus ASK koji je još uvek prisutan u Kini, mogao bi se lako i brzo proširiti među životinjama.

Ali, iz ove kompanije smatraju da će to sprečiti visokim higijenskim standardima. Koševi za hranu se sterilišu, filtrira se vazduh, a termokamere prate temperaturu životinja.Osim ovoga, spominje se i problem radnika kojih je zaposleno oko 50.000, a mnogi od njih nisu iskusni. S obzirom da cene svinjetine osciliraju, postavlja se pitanje hoće li troškovi proizvodnje koji su mnogo veći nego pre izbijanja ASK biti opravdani. Kompanija rešenje vidi u manjem broju zaposlenih i većoj upotrebi tehnologije.
Da li treba globalno tržište biti u strahu?

– Ako cene padnu ispod 20 juana po kilogramu, neke velike kompanije suočiće se sa gubicima – rekao je Ksiao Lin, analitičar iz kompanije Win & Fun Investment sa sedištem u Šenzhenu.

Ali, ako nova farma bude radila prema planu i ostali proizvođači budu sledili njihov primer, Kina bi uveliko mogla da smanji kupovinu mesa sa globalnog tržišta.

Visoke zgrade su u ovoj zemlji sve popularnije zbog nedostatka zemljišta. I kompanija Jangcekjang gradi farmu sa čak 12 spratova, a plan je da proizvode 840.000 svinja godišnje.

Iako ovako velike korporacije imaju prednost u postizanju zemljišnih ugovora s lokalnim vlastima zahvaljujući njihovom uticaju i obećanjima da će stvoriti radna mesta, Muyuanova investicija je kontroverzna jer se spominje 55 farmi na 1.000 ha ratarskih površina. Istovremeno mali uzgajivači pokušavaju da stanu na noge ali, osim s ASK-om, moraće da se bore i sa ogromnom konkurencijom mega farmi.
Nastojanja Kine da proširi svoju proizvodnju nakon ASK su brža nego što se očekivalo, no kako piše Agrarheute, analitičari su skeptični i preispituju podatke.

Prema podacima tamošnjeg ministarstva poljoprivrede snabdevanje ovom vrstom mesa se tamo poboljšala za oko 30% u odnosu na prethodnu godinu. Osim uvoza tu je i 12.500 novootvorenih farmi i ponovno pokretanje više od 13.000 postojećih u prva tri kvartala godine.

Cene svinjetine su nedavno pale sedmu nedelju zaredom, a kineska vlada preduzela je brojne mere za poboljšanje snabdevanja i njihovo stabilizovanje. U tu su svrhu velike količine povučene su iz rezervi i stavljene na tržište, a one uvezene su rekordne. Uzgajivači i korporacije takođe su se relativno brzo vratili na tržište i sada ostvaruju vrlo visoku dobit u skladu s vladinom politikom podrške.

Uvoz te vrste mesa u tu je zemlju u prvih 11 meseci dosegao 8,95 miliona tona, što je rast od 63% u odnosu na isto razdoblje pre godinu dana, javlja Reuters. Međutim, pošiljke su usporile poslednjih meseci zbog inspekcije na virus korona koji sprovode na smrznutoj i ohlađenoj hrani.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *