Agroekologija Subvencije Uncategorized

Na koji način država može da pomogne subagentima?

14.08.2020

Nacionalna asocijacija turističkih agencija Srbije organizovala je sastanak sa predstavnicima turističkih agencija iz Kragujevca, Čačka i Kraljeva kako bi se usaglasili stavovi o tome na koji način država može da pomogne subagentima koji su najviše pogođeni smanjenim prometom zbog pandemije korona virusa.

Epidemija Kovida 19 najviše je posledica ostavila na turizam.

Većina turističkih agencija, nakon otkazivanja putovanja zbog nemogućnosti odlaska u inostranstvo, ostala je bez prihoda poslednjih pet meseci.

Na sastanku u Kragujevcu, koji je organizovala Nacionalna asocijacija turističkih agencija Srbije, razmatrana su potencijalna rešenja za prevazilaženje novonastale situacije, ali i mogućnosti za državnu pomoć subagentima koji su najviše pogođeni krizom izazvanom pandemijom korona virusa.

Skraćena sezona i samo dve destinacije na koje trenutno može da se putuje, po rečima Aleksandra Seničića, direktora Jute, donosi samo 7, odnosno 8 odsto od ukupnog prometa turističke agencije, što nije dovoljno za pokrivanje osnovnih troškove poslovanja.

Vlasnike turističkih agencija u Šumadiji najviše je interesovalo da li je za naredni period u planu sektorska pomoć države.

U Kragujevcu, Čačku i Kraljevu 95 odsto turističkih agencija su subagenti, koji samostalno ne organizuju putovanja.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *