Drugi pišu Vesti

Ministarstvo poljoprivrede: Kontaminirani susam se vraća u Indiju

Autor:Beta26. jan. 2021Beta ,N1

Ministarsto poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Srbije saopštilo je da se vraća pošiljka susama u Indiju zbog kontaminacije nedozvoljenom količinom kancerogenog etilen oksida, zbog čega je već nekoliko meseci uzbuna u zemljama EU.

U tom ministarstvu su kazali da granična fitosanitarna inspekcija tokom kontrola ispituje ostatke pesticida, metala i drugih kontaminenata u hrani i hrani za životinje.

„Susam i proizvodi koji sadrže susam poreklom iz Indije, redovno se kontrolišu na prisustvo etilen oksida“, naveli su u ministarstvu.

Hrvatska i ostale evropske zemlje već su, kako su preneli mediji, mesecima preplavljene kontaminiranim susamom uvezenim iz Indije, koji sadrži kancerogeni pesticid etilen oksid, zbog čega je i s hrvatskog s tržišta povučen niz proizvoda sa susamom.

Incident s pesticidom etilen oksidom, kojim su tretirane semenke susama, već je neko vreme predmet postupanja sistema brzog uzbunjivanja za hranu (RASFF) među zemljama članicama EU i trećih zemlja, a upravnik hrvatskog odeljenja za RASFF Alen Petričević rekao je da je reč o susamu iz Indije.

U Ministarstvu poljoprivrede Srbije su rekli da je tokom redovnih kontrola fitosanitarna inspekcija kontrolisala pošiljku od 17.800 kilograma zrna oljuštenog susama poreklom iz Indije i da je uzorak i poslat na ispitivanje etilen oksida u ovlašćenu laboratoriju.

„Na osnovu laboratorijskog ispitivanja utvrđeno je prisustvo etilen oksida u količini većoj od dozvoljene pa je doneto je Rešenje o zabrani uvoza i u toku je postupak vraćanja pošiljke isporučiocu“, navelo je Ministarstvo poljoprivrede.

U septembru su prijavljeni vrlo visoki nivoi etilen oksida u određenim serijama susamovog semena poreklom ili poslatih iz Indije koje su ušle u Evropsku uniju, a koje su čak 1.000 puta viši od maksimalno evropskom uredbom dozvoljenih 0,05 miligrama po kilogramu.

Evropska unija zaključila je da takva kontaminacija podrazumeva ozbiljan rizik za zdravlje ljudi, jer je etilen oksid razvrstan kao mutagena, kancerogena i reproduktivno toksična supstanca, a osim toga nije odobrena za upotrebu u sredstvima za zaštitu bilja u EU.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *