Drugi pišu Uncategorized Vesti

Ministar objavio da je kupac iz Grčke, ali je merošinski “Voćar” prodat srpskoj firmi

Posle 8 godina u stečaju merošinski “Voćar” je prodat, ali je zabuna nastala oko toga kome. Dok je ministar poljoprivrede izjavio da je reč o firmi iz Grčke, iznosio detaljne podatke o njenom poslovanju, ispostavilo se da je kupac zapravo srpski Vocarescar. Direktor za Južne vesti kaže da su Grci samo njihovi poslovni partneri, a o ceni prodaje ne govori niko uključen u proces, ni kupac ni prodavci ovog nekada društvenog preduzeća.

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Branislav Nedimović je početkom juna, gostujući na Hepi televiziji, izjavio da je grčka kompanija Agrofreda kupila Voćar iz Merošine, društveno preduzeće koje je u godinama bilo u stečaju.

Prodajom su se pohvalili i na znavičnom profilu Srpske napredne stranke, a bombastični naslovi o značaju ove prodaje za voćarski kraj u kome nema druge firme za otkup voća objavljeni su u brojnim medijima.

Voćar iz Merošine je našao kupca, prodat je u četvrtak, kupila ga je jedna poznata kompanija Agrofreda, koja se u grčkoj bavi isključivo proizvodnjom i preradom višnje i oni danas ulaze u posed, dali su novac, potpisan je ugovor i overen kod notara, da ne misli neko sad da su to neke priče – izjavio je tada Nedimović.

Ugovor, međutim, nije overen kod notara, kako je to ministar izjavio. Bar ne sa firmom iz Grčke.

Da je kupac zapravo beogradski Vocarescar potvrđuju direktor te firme Zoran Antić, stečajna upravnica Dragana Todorović i predsednik Merošine, Opštine višnje, Saša Jovanović.

Kako je ministar Nedimović izjavio, u četvrtak je potpisan ugovor, primopredaja je bila u ponedeljak, to znam sigurno, jer sam video ljude kad su završili, primio sam dotičnog gospodina Zorana Antića, direktora firme Vocarescar, sa sedištem u Beogradu. Oni su kupili – rekao je Jovanović.

Kako je došlo do toga da ministar u javnost iznese netačan podatak još nema objašnjenja. U javnosti nema pojedinosti kupoprodajnog ugvora, bar ne onog koji je zaista potpisan.

O njemu ne govori ni Jovanović, objašnjava da je to sprovodila Agenciju za licenciranje stečajnih upravnika, ali napominje da nije prodat za cenu koja je procenjena.

Zvanično na kupoprodajnom ugovoru je Vocarescar sa sedištem u Beogradu mislim da je to ispostava grčke firme, ali te detalje ne znam jer je to sprovodila agencija za licenciranje stečajnih upravnika – kaže Jovanović.

Da to sigurno nije grčka kompanija Agrofreda potvrdio je i sam direktor Vocarescar Zoran Antić, koji navodi da su oni kupci, a da sa grčkom kompanijom imaju samo strateško partnerstvo o izvozu voća i koje je još u fazi razrade.

Mi smo kupili, a imamo strateško partnerstvo sa Agrofredom, još ništa tu nije definisano, da li će biti ovako ili onako, još uvek smo u dogovorima nekim, ali u svakom slučaju mi ove godine trebamo da 400 tona višnje izvezemo njima za Grčku, tako da radimo dosta sa njima – rekao je Antić.

O ceni po kojoj su kupili društveno preduzeće iz Merošine koje od imovine raspolaže sa hladnjačom, zgradama, magacinima, porodičnom stambenom zgradom i zemljištem, nije želeo da govori.

Sad ne znam napamet kolika je bila cena toga, ali imate objavljeno tačne informacije koja je cena. To je javna vest i objavljeno je svuda – kaže Antić.

Na konstataciju novinara da takva informacije nike objavljena, upućuje na stečajnog upravnika koji je, kako kaže, prodavac i zadužen da daje takve informacije jer su oni prodavci.

Daće vam tu informaciju stečajni upravnik, neću ja da ulazim i da napravim neku nejasnoću. Kad prodate morate i da kažete za kolko ste prodali – ne odgovara Antić.

Ipak, stečajna upravnica Dragana Todorović navodi da zbog ugovora koji ima sa Agencijom za licenciranje nema ovlašćenja da daje bilo kakve informacije, jer je ona samo poverenik, a agencija ima sektor za odnose sa javnošću.

Isti sektor Agencije ni posle skoro mesec dana od postavljenih pitanja ne odgovara.

Podsetimo, Voćar je bio jedan od glavnih otkupljivača voća u merošinsom kraju. Posebno višnje, od koje su mnogi živeli pre više decenija.

Na prodaju je bilo 8 objekata među kojima je i hladnjača od 7.400 kvadrata površine. Početna cena u julu prošle godine bila je 234,2 miliona dinara. Hladnjače na 7.400 kvadrata; foto: siepa.gov.rs/ Autor:T. TodorovićIzvor:Južne vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *