Drugi pišu Tehnologije

„Mali poljoprivredni proizvođači su naša realnost“

Dekan Poljoprivrednog fakulteta u Beogradu, Dušan Živković, rekao je da se domaći mali proizvođači suočavaju sa mnogobrojnim problemima i da teško funkcionišu, te je bitno da se uključe u lance snabdevanja kako bi bolje funkcionisali.

– U Srbiji su prisutni mali proizvođači i to je naša realnost. Mi moramo da se suočimo sa njome da bismo pokušali da se prilagodimo i da rešavamo probleme – rekao je Živković za Tanjug.

Kako je kazao, „danas kada sistem snabdevanja teži globalnim okvirima, njih moramo približiti i omogućiti im da se uključe u tokove, inače će nam u budućnosti biti izgubljeni“.

On je objasnio da mali proizvođači još imaju potencijal, ali da će nestajati ako nešto ne učinimo.

– Zajedno smo sa kompanijom Delez učinili nekoliko koraka koji su relativno jednostavni, a doprineli su da se uključi 100 malih kooperanata u jedan sistem kako bi bili ravnopravni. Takav iskorak može da pruži model i uputstvo ostalima kako bi počeli da primenjuju modele kojih je mnogo – rekao je Živković.

On je mišljenja da su mali proizvođači naša realnost.

– Poljoprivreda nema opciju osim da pokuša da ih uključi u lance snabdevanja, i po meni, nema razloga da to ne uspe – istakao je dekan Poljoprivrednog fakulteta.

On je ocenio da je agrobiznis konferencija na Kopaoniku imala dobar efekat.

– Ona je tematski poklopila žiže koje su nam trenutno aktuelne. Govorilo se o IPARDU, problemima malih proizvođača i lancima snabdevanja, što govori da se otvara priča koja predstavlja veliku šansu za Srbiju – rekao je Živković.

Drugog dana agrobiznis konferencije „Grow up – snaga zemlje“, u oviru druge panel diskusije bilo je reči o upravljanju lancima snabdevanja, o tome kako je moguće povezati male poljoprivrednike sa velikim izvoznicima i lancima snabdevanja.

Direkto „Al Dahre“ Dušan Radičević poslao je poruku da moramo da se pomirimo sa činjenicom da mala zasadne površine, kao i mali broj grla u gazdistvima, ne mogu obezbediti ekonomsku egzistenciju. Mora se raditi na ukrupnjavaju, spajanju resursa, kako bi bilo veće dobiti, ocenio je on.

Foto: Tanjug

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *