Ratarstvo Vesti

Kukuruzu cena pada, carina u EU raste

četvrtak, 20. avgusta 2020.

Zbog smanjenja cena kukuruza na globalnom tržištu, uvozna carina za kukuruz, sirak i raž u Evropskoj uniji od 12. avgusta 2020. godine iznosi 5,48 evra po toni.

Revidirana tarifa, objavljena 12. avgusta 2020. u Službenom listu EU, izračunava se na osnovu razlike između evropske referentne cene i svetske referentne vrednosti za kukuruz (tj. cena CIF u SAD – uključujući troškove, osiguranje i teret – u luci Roterdam), u skladu sa pravilom postavljenim u Uredbi EU 642/2010.

Podsetimo, Evropska komisija je, zbog viška robe i niskih cena kukuruza širom sveta, u maju pokrenula automatski mehanizam za obračun uvoznih dažbina.

Za četiri meseca četiri izmene 

Carina za kukuruz, sirak i raž ažurirana je četiri puta u poslednja četiri meseca. Ispočetka, zbog značajnog pada cena cifusa za kukuruz u SAD, uglavnom kao rezultat pada potražnje za bioetanolom u SAD, uvozna carina je povećana sa 0 EUR na 5,27 € po toni krajem aprila. Dalje je ažurirana, nakon što je postavljena na 10,40 evra. Kasnije su američke cene kukuruza ponovo porasle. Paralelno s tim, prognoza za niži prinos kukuruza u SAD-u 2020/21. gurnula je dalje cene kukuruza. To je dovelo do značajnog rasta cen žutog zrna na globalnom tržištu, a uvozne tarife u EU su se početkom jula vratile na nula evra po toni.

U poslednje vreme američka cena kukuruza u luci Roterdam ponovo je počela da se smanjuje zbog cene SAD-a za kukuruz i američkog dolara u odnosu na pad evra, što je pokrenulo automatski mehanizam za izračunavanje uvoznih carina za kukuruz, sirek i raž u Evropskoj uniji.

S. K. Agrosmart

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *