Drugi pišu Stočarstvo Vesti

KRIZA U PRODAJI JUNADI SE NASTAVLJA – NAKUPCI HARAJU

Obornjača, 21. avgust 2020.

Susret stočara u Obornjači

Udruženje „Agroprofit” juče je u Reprodukcionom centru šarole u Obornjači organizovalo susret sa novinarima i stočarima, a domaćin Tibor Berze, pored pomenutih gostiju, primio je na farmu i poljoprivrednike iz Lužana, Požege i Užica.

Novinari su upoznati sa predlogom mera koje je Udruženje uputilo Vladi i očekuje ubrzano donošenje mera koje bi stočare oslobodile viškova. Farmeri su trenutno prepušteni nakupcima, koji haraju po Srbiji i kvalitetnu junad plaćaju 1,20-1,50 evra/kg. Farmeri su prinuđeni da zbog finansijskih obaveza prihvate i ove cene koje su ponižavajuće i daleko od realnih.

Čedomir Keco, Ivan Radovanović i Tibor Berze

Od stočara se moglo čuti da samo klanica Agropapuk isplaćuje junad za 15 dana, po ceni od 1,80 evra žive mere. Da zlo bude veće za stočare, nakupci za utovarenu junad ne garantuju dostavljanje potrebne dokumentacije, na osnovu koje bi gazdinstva ostvarila premiju. Okupljeni stočari su juče podržali predlog mera koji je upućen Vladi i očekuju da će nedavno najavljena podrška govedarstvu od strane predsednika Srbije Aleksandra Vučića biti i ostvarena.

Predlog mera obuhvata novu premiju od 30.000 dinara za isporučeno june, uz ranije utvrđeni iznos od 15.000 dinara. Stočari smatraju da ova dodata premija preko Uprave za agrarna plaćanja treba da bude isplaćena stočarima, a ne preko klaničara-izvoznika, kako predlaže Privredna komora Srbije. Oni smatraju da bi na ovaj način ostali u makazama cena koje i danas drže klaničari. Dakle, reč je o ukupnoj subvenciji od 45.000 dinara, što uz otkupnu cenu junadi od 1,65-1,70 evra (sa PDV-om) može doprineti prevazilaženju postojeće krize, kao i da mnogi  ostanu u ovom poslu.

Stočari su ozbiljno zamerili inspekcijama koji dozvoljavaju prodaju teladi u sivoj zoni uz kršenje Zakona o dobrobiti životinja. Reč je o nakupcima koji po jednom teletu zarade 200 evra, a ova mlada grla po par dana vozaju u kamionima sa primljenim antibioticima.

Da bi koliko-toliko ublažili javašluk u nabavci teladi, farmeri su odlučili da osposobe svoju zadrugu za nabavku teladi, pa će tu ulogu preuzeti formirana zadruga u Bogatiću, koja već ima svoje ogranke na 5-6 mesta u regionima, gde postoje kvalitetno simentalsko goveče.

Ivan Radovanović, član UO Udruženja i predstavnik zadruge iz Bogatića, rekao je da je ovo pionirski posao, jer se postojeća praksa u prodaji teladi toliko ukorenila da će trebati dosta vremena i veća podrška da se situacija poboljša.

  • Za nas, koji se bavimo tovom, veliki je plus kada tele kupimo po manjoj ceni za 100 ili više evra. Mi počinjemo kao zadruga sa ovim poslom već od ponedeljka i bićemo na usluzi svim stočarima u Srbiji. Nećemo se baviti uvozom teladi, jer se pokazalo da u ovom poslu ima velikih uginuća, kao i kad kupujemo grupisanu telad od nakuopaca – rekao je Radovanović.

Koliko su Udruženje i njegova Proizvodna grupa opredeljeni da utiču na poboljšanje rasnog sastava u Srbiji, govorio je Tibor Berze.

  • Ovih dana potpisali smo ugovor sa vodećom kompanijom za distribuciju semena goveda iz Francuske i nastojaćemo da postepeno uđemo u sistem veštačkog osemenjavanja. Na našim farmama držaćemo bikove još godinu dana. Sabraćemo iskustva iz tog perioda i doneti konačnu odluku kako ćemo osemenjavati dalje, pre svega, rasu šarole – rekao je Berze.

Prema raspoloživim podacima, od početka godine do 1. avgusta u Srbiju je uvezeno oko 1.700 kvalitetnih priplodnih grla.

Udruženje je u kontaktu sa dve izvozne kompanije koje se bave prometom utovljene junadi, a stigao je i upit iz NR Kine o standardima naših klanica za izvoz junećeg mesa u ovu zemlju.

***

ZADRUGA ZA PRODAJU TELADI – Zadruga u Bogatiću specijalizovaće se za prodaju teladi i zbog te potrebe ima opremljene štale kao sabirne centre i registrovano otkupno mesto. Kontakt telefon: 064/3609255.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *