Reč struke Uncategorized Vesti

Kompanija “Dunav osiguranje” održala radionicu na otvorenom u Zaječaru

Poljoprivrednici razgovorili o značaju osiguranja i zaštiti poljoprivredne proizvodnje.

Foto: Dunav osiguranje

Kompanija “Dunav osiguranje” održala je 21. avgusta radionicu u Knjaževcu na kojoj su predstavnici Glavne filijale Kompanije u Zaječaru. Ukazujući na značaj žena preduzetnica u agrobiznisu, učešće u radu radionice uzela je Želica Milojević iz Zubetinca, u okoline Knjaževca, koja se 40 godina bavi voćarstvom i ima oko osam hektara zasada višanja i šljiva i posebno ističe značaj osiguranja.

Želica, koja je i učiteljica, posao u poljoprivredi vidi kao velik izazov, a štete u poljoprivrednoj proizvodnji su, kaže, poslednjih godina česte, pa osiguranje u “Dunavu” vidi kao sigurnost.

– Osiguranje je jedan vid naše sigurnosti i time zaokružujemo svoju proizvodnju. Bez toga, ne znam da li bismo mogli u pojedinim godinama da pokrijemo troškove, jer se dešavaju različite nepogode… – kazala je Milojević, koja voćnjake preko “Dunava” osigurava više od 15 godina.

Ističe da su procene štete kod “Dunav osiguranja” realne, zbog čega, dodaje, poklanja poverenje toj kompaniji.

Đorđe Bajović, poljoprivrednik iz Knjaževca, koji je pre devet godina započeo sadnju višanja i koji sada ima 2,5 hektara zasada, kaže da je osiguranje jedini spas jer su njegove parcele male i osiguranje se isplati zahvaljujući subvencijama države.

Foto: Dunav osiguranje

– Bolje da se zaključi polisa osiguranja nego da se radi pod zaštitnom mrežom posle – navodi Bajović, koji je ove godine osigurao 30 tona višanja.

– Dunav osiguranje“ mi je ove godine po polisi isplatilo 310.000 dinara, moja polisa je koštala 280.000, dok država vraća 40 odsto premije. Imao sam štetu i “Dunav osiguranje” mi je isplatilo sve, baš kao što je i trebalo. Realno su procenili štetu – rekao je Bajović.

Poslao je poruku svima da se više bave poljoprivrednom i da osiguraju svoje zasade. Šef poslovnice “Dunav osiguranja” u Boru i Knjaževcu Ivan Micić istakao je da je u prodaji polisa useva i plodova opština Knjaževac najdominantnija opština u Timočkoj krajini.

Foto: Dunav osiguranje

Glavna filijala Zaječar “Dunav osiguranja” tokom prethodne tri godine u osiguranju useva ostvarila je prihod iznad 39 miliona dinara, kaže Micić, ističući da su štete iznosile oko 37 miliona dinara.

Micić navodi i da je osiguranje višanja dominantna usluga u osiguranju poljoprivredne proizvodnje na području knjaževačke opštine, pa i Timočkog okruga, te da su ovdašnji nosioci gazdinstava osiguranje prihvatili ne kao nepotreban trošak, već kao jedini i siguran vid finansijske zaštite u poljoprivrednoj proizvodnji.

– Procene šteta na zasadima višanja izvršene su u brzom roku i sve štete isplaćene su na naše i zadovoljstvo naših klijenata – rekao je Micić.

Foto: Dunav osiguranje

Saša Petrović iz Opštine Knjaževac kaže da je uz turizam poljoprivreda dominantna grana privrede u opštini i navodi primer ulaganja u poljoprivrednu proizvodnju, koja samo u poslednjih šest godina iznosi oko dva miliona evra. Ova budžetska sredstava bila su usmerena direktno kroz podsticaje na razvoj poljoprivrede.

– Podelili smo sadni materijala za više od 1.000 hektara samo pod višnjama, tako da je opština Knjaževac danas opština s najvećom površinom pod višnjom u celoj Srbiji – kaže Petrović.

Dodaje da je milion sadnica direktno subvencionisano i finansirano iz Opštine Knjaževac i navodi i druge primere ulaganja u poljoprivrednu proizvodnju.

– Pomogli smo ljudima da podignu još hiljade košnica pčela, u stočarstvu pomažemo podizanje novih farmi, čak radimo i zasnivanje zasada pod medonosnim biljem – naveo je Petrović.

Petrović ističe da je osiguranje najvažnije za opstanak i sigurno ulaganje u poljoprivrednu proizvodnju i navodi da se bez osiguranja znatno povećava rizik, pogotovo, ističe, u opštini Knjaževac, koja je podložna vremenskim nepogodama.

Foto: Dunav osiguranje

– Mi imamo sjajnu saradnju s osiguravajućim društvima, a naročito s “Dunav osiguranjem” koje je najzastupljenije u osiguranja poljoprivrede na našem području. Svake godine ova osiguravajuća kuća povećava obim osiguranja, što pokazuje zadovoljstvo korisnika – istakao je Petrović.

Glavna filijala Zaječar organizacioni je deo Kompanije “Dunav osiguranje” i pokriva teritorije sedam opština: Zaječar, Bor, Knjaževac, Negotin, Kladovo, Majdanpek i Boljevac.

Radionica u Knjaževcu održana je na otvorenom, na jednom od najvećih zasada višanja.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *