Drugi pišu Uncategorized Vesti

KO I ZBOG ČEGA ISTERUJE STADO RADOJEVIĆA IZ DELIBLATSKE PEŠČARE

Kovin, 31. decembar 2020.

Stočari iz južnog Banata dolaze u Novi Sad ispred Vlade Vojvodine i Zavoda za zaštitu prirode sa pitanjima – ko, zbog čega i zašto iz Deliblatske peščare, posle 14 godina primernog korišćenja pašnjaka, isteruje stada ovaca, koza i krava porodice Aleksandra Radojevića iz Kovina.

Ovom stočaru, koji gaji stare rase ovaca i koza, Zavod za zaštitu prirode odbio je zahtev za produženje korišćenja pašnjaka, uz obrazloženje da se na prostoru reona Korn nalazi 400 krava i da bi uz davanje saglasnosti Radojeviću došlo do prepaše. Ovu odbijenicu potpisala je vršilac dužnosti direktora Pokrajinskog zavoda za zaštitu prirode Nataša Sarić, uz netačnu tvrdnju o prepaši. Na zahtev Aleksandra Radojevića šumsko gazdinstvo Banat je utvrdilo da u ovom reonu Korn postoji samo stado pomenutog vlasnika i da nema 400 krava koje su razlog za proterivanje.

Aleksandar Radojević sa stadom na Kornu

Utvrđivanje propusta za odluku na osnovu krivotvorenja podataka je sada u nadležnosti inspekcije Pokrajinskog sekretarijata za urbanizam i zaštitu životne sredine, što je Radojević zatražio u žalbi koja je upućena sekretaru ovog resora Vladimiru Galiću.

Povodom žalbe Radojevića u sredu je u JP „Vojvodinašume” održan sastanak, na koji je iz Zavoda za zaštitu prirode došao, navodno, neupućeni predstavnik, koji nije izneo valjane razloge za odbijanje zahteva Radojevića, već pokušao da skrene temu, što su stručnjaci iz „Vojvodinašuma” odbili.

Da je isterivanje stada Radojevića sa oko 1.500 komada različitih vrsta stoke smišljeno i da se vodi u korist nekih drugih stočara, iako ima još slobodnih pašnjaka na Deliblatskoj peščari, govori i podatak da su u njegov tor za ovce nepoznata lica uterala svoja stada i da ne dozvoljavaju Radojeviću da koristi taj prostor. Radojević tvrdi da se na njihove ovce puštaju i opasni psi, pa su već imali štete. U poslednjih 14 godina oni su ovde provodili celu godinu, što lako podnose ovce i koze, dok za krave tokom leta i jeseni tamo nema dovoljno trave.

Radojević je do sada od Zavoda za zaštitu prirode dobijao pohvale za održavanje pašnjaka i sprovodili su sve mere u zaštiti prirode. Posebno su doprineli uništavanju gloga, koji osvaja travnate površine.

Aleksandar Radojević je danas izjavio novinarima da će zbog cele situacije, koja je hajka na njega i sinove farmere, zatražiti zaštitu od predsednika Vlade Igora Mirovića i i predsednika Srbije Aleksandra  Vučića.

On navodi da ovakav odnos Zavoda, na osnovu čijih preporuka je došao u Deliblato, pokazuje da ova institucija radi još po nečijem naređenju i da će on učiniti sve da se odbrani.

  • Dobio sam poruku da im je žao što se to događa, ali da su „dobili naređenje” – tvrdi Radojević.

Vest o nepravdi prema ovim farmerima se brzo proširila među stočarima, pa su dolazak na protest u Novi Sad najavili stočari iz Sanada, Čoke, Ostojićeva, Padeja, Utrina, Kovina, Suseka, Bogatića, Vrbasa, Kisača… Kako kažu, žele da uz stočare iz južnog Banata daju podršku svima koji žele da isprave ispoljenu nepravdu prema uglednom farmeru iz Kovina, čija velika porodica živi od ovog posla. Molba za pomoć je upućena i Čedomiru Božiću, pokrajinskom sekretaru za poljoprivredu. Agropres

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *