Drugi pišu Reč struke Tehnologije

Kalendar poljoprivrednih radova u septembru

Od  Goran Mitrović

Početak septembra najavljuje nam odlazak leta, pa je jesen uveliko pred vratima.

Važno je da “zlatno godišnje doba” dočekate bezbrižni oko radova u polju, svesni da ste sve svoje radne obaveze završili na vreme.

Povrtnjak

Septembar je mesec ubiranja plodova, ali i setve novih kultura, pa za povrtare odmora nema. Kreću polako pripreme za zaštitu useva od ranih mrazeva, dok berba jesenjeg povrća u svim baštama može da počne.

Useve je potrebno negovati kao i prethodnih meseci, štititi od korova, parazita, štetočina i bolesti. Obavezno je i redovno njihovo zalivanje, jer je septembar usled promene globalne klimatske slike postao poprilično topao mesec.

Foto: Pixabay

Prvi jesenji mesec je idealan za setvu spanaća, salate i rotkve u otvorenim lejama na svakih nedelju do 10 dana, kao i za obradu zemljišta na kome nema zasada i pripreme za sadnju.

U septembru se beru boranija, kornišoni, paradajz, paprike i ostalo jesenje povrće, a ovo je i tradicionalno vreme za vađenje krompira.

Voćnjak

U voćnjacima je slična situacija – beru se zimske sorte jabuke, kruške, šljive, orasi, lešnici, bademi i kesteni.

Foto: Pixabay

Tokom septembra potrebno je završiti kalemljenje očenjem na spavajući pupoljak koje traje od početka avgusta.

Ukoliko planirate da podižete semeništa, rastila, matičnjake ili voćnjake, priprema zemljišta i osnovno đubrenje odrađuju se upravo tokom ovog meseca.

Vinograd

U vinogradima je septembar veoma dinamičan.

Vrši se duboka obrada zemljišta, kako bi se u njemu sačuvala zimska vlaga, u kombinaciji sa rasturanjem kompleksnih mineralnih đubriva i stajnjaka. Zemljište se pre jesenje sadnje premerava i obeležava, a kalemovi se sade u unapred pripremljene jame. Kalemovi moraju biti zdravi, a njihovo poreklo pouzdano.

Foto: Pixabay

Kada je reč o berbi grožđa, ona počinje kad je u bobicama najveći sadržaj šećera.

Bašta i vrt

Tokom ovog meseca nema mnogo radova u vrtu, tako da bi bilo poželjno polako početi sa pripremama za proleće.

Septembarsko vreme je pogodno za presađivanje biljaka, jer je zemlja još topla i vlažna, što je idealno ukoliko planirate da preuredite vrt ili da presadite biljke iz saksija koje su se oštetile ili su prerasle svoje saksije.

Foto: Pixabay

Jesenje lišće, ukoliko ga bude, idealno je za pravljenje komposta.

Savet je da se septembar iskoristi za sortiranje hemijskih sredstava, čišćenje alata, oštrenje makaza i noževa, kako bi sve spremno dočekalo prolećne radove.

Pčelinjak

Medne nastavke je u septembru potrebno skinuti i skloniti u skladišta ukoliko su ostali u košnicama, dok je društva koja nemaju dovoljno hrane potrebno prihraniti. Veoma je važna i provera legla.

Foto: Pixabay

Tretman protiv pčelinjeg parazita varoe sprovesti što je pre moguće.

Takođe, nemojte zaboraviti da obezbedite dovoljno vode u pčelinjaku i da postavite lovilice za ose i stršljene. U skladištima pregledajte medne nastavke i napravite selekciju ramova.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *